Veres András: Fontos, hogy hazafias kormányunk legyen

A zaklatásokkal, szexuális visszaélésekkel szemben az egyházban zéró tolerancia van érvényben – mondta Veres András. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint fontos, hogy az országnak hazafias és a kereszténység iránt elkötelezett kormánya legyen.

– Nálunk valószínűleg kevesebb visszaélés történt, mint más országokban. Én úgy látom, a magyar ember és a magyar kultúra gyerek- és családbarát, ami akadályozza az ilyen irányú bűnelkövetést – nyilatkozta az egyházi személyekhez köthető szexuális visszaélésekkel kapcsolatosan Veres András. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Népszava újságírójának válaszolva úgy fogalmazott: meglátása szerint azok az országok, ahol sok bántalmazásra derült fény, liberálisabbak Magyarországnál. 

A püspök hangsúlyozta, hogy a zaklatásokkal, szexuális visszaélésekkel szemben az egyházban zéró tolerancia van érvényben. 

Az ország ügyeivel kapcsolatban az MKPK elnöke hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy hazafias, az egyházak és a kereszténység iránt elkötelezett kormánya legyen az országnak. „Az ilyen kormány másképpen politizál, mint az elődei. Még akkor is, ha mindenki követhet el hibákat”. Emlékeztetett: korábbi időszakokban előfordult, hogy az egyházi iskolák hátrányt szenvedtek, még a normatív támogatások sem érkeztek meg maradéktalanul. Most nincs ilyen probléma – tette hozzá. Mint rámutatott, a normatív támogatások csupán a fenntartáshoz elégségesek, azokból jelentős fejlesztéseket nem lehet finanszírozni. Ezért jelentenek nagy segítséget a többlettámogatások.

A migrációs krízist feszegető kérdésre adott válaszában Veres András kifejtette, a Szíriában és a térség más országaiban élő püspökök abban kérték közreműködésüket, hogy segítsék a keresztényeket a szülőföldjükön maradni.

A keresztények létszáma vészesen csökken, rengetegen menekültek el a hazájukból. Márpedig a cél az, hogy mindenki a saját országában boldogulhasson – jelentette ki.

Az ország különböző régióinak fejlettségét összehasonlító felvetésre reflektálva személyes tapasztalataiból merített. Mint jelezte, Magyarország keleti részében született, és a nyugati országrészben teljesít püspöki szolgálatot, tehát van összehasonlítási alapja. – Amikor hazamegyek a Nyírségbe, olyan állami pénzből végrehajtott beruházásokat és fejlesztéseket látok, amilyeneket Nyugat-Magyarországon sem – fogalmazott.

Iratkozzon fel hírlevelünkre