Hollandiában egyre radikálisabb a muszlim fiatalok oktatása

Komoly veszélyre hívja fel a figyelmet egy holland titkosszolgálati jelentés, amelyről szerdán számolt be a helyi sajtó.

A holland titkosszolgálat (AIVD) friss jelentése szerint az országban erősödik a radikális hitszónokok befolyása a muszlim fiatalok oktatásában – jelentette szerdán a holland sajtó. Ezen hitszónokok némelyike, különösen a magánintézményekben, kettős mércével mér az erőszak alkalmazásával kapcsolatban, így a dzsihadizmust táplálja – figyelmeztettek az értékelést készítő szakértők.

Rámutattak, hogy noha a délutáni arab nyelvórák és iszlám foglalkozások ártatlannak tűnnek, egyes esetekben ezek jelentősen elősegíthetik a muzulmán gyerekek és fiatalok elidegenítését a társadalomtól.

Az AIVD márciusban arról számolt be, hogy Amszterdam egyetlen iszlám középiskolájának vezetője és testvére pénzt küldött a Kaukázusi Emirátus nevű csecsen terrorszervezetnek, illetve szoros kapcsolatban állnak számos szélsőséges imámmal is, például a török Abdullah Özütürkkel és a brit Haitham al-Haddaddal. Mint kiemelték, az iskolában jelentős a szalafista befolyás. Femke Halsema amszterdami polgármester ezen információk közzététele nyomán leállította az intézmény városi finanszírozását.

Sajtóhírek szerint a középiskolában nemek szerint elkülönített osztályok vannak, napi háromszori kötelező ima, valamint külön imaterem azoknak a lányoknak, akik menstruálnak.

Forrás: MTI

Nyitóképünkön az amszterdami Al Rabita Al Islamia mecset látható. Forrás: Világ Mecsetei.

Iratkozzon fel hírlevelünkre