Pető Tibor: politikai szélhámosok akadályozzák a fejlesztéseket Vácon

Az elmúlt napokban politikai szélhámosok azt a rémhírt kezdték el terjeszteni, hogy egy egyesület el akarja venni a váciaktól a korzót – hívta fel a figyelmet Pető Tibor, Vác alpolgármestere csütörtökön, a Polgári Esten. A politikus szerint az álhírek terjesztésével csak azt érik el, hogy elvegyék a jó szándékú, tenni akaró emberek kedvét a fejlesztésektől.

Adott egy egyesület, a Váci Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület, amely célul tűzte ki, hogy talpra állítja a kajak-kenu sportágat Vácon, és a település így visszaszerezheti régi rangját. A kezdeményezés élére Gyulay Zsolt, az egykori váci, olimpiai aranyérmes kajakos állt. Néhány nappal ezelőtt sajtótájékoztatón számolt be az egyesület megalakulásáról és terveiről. Céljuk, hogy összefogják a váci kajak-kenus szervezeteket és méltó körülmények között, újraélesszék a város kajak-kenus életét.

Múlt héten a város képviselő-testületnek többsége elvi támogatását biztosította ahhoz, hogy az egyesület, céljainak megvalósításához a Duna-parton, egy leendő új helyszínen felépítheti az ehhez szükséges és megfelelő csónakházat. A fejlesztésre, konkrétan egy vízi megállóhely építésére egyébként korábban százmillió forintos támogatást nyert az Európai Uniótól a település és a sportszövetség közösen. Az uniós fejlesztésen kívül az önkormányzat is további tízmillió forinttal és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is szintén tízmillió forinttal támogatta a beruházást. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy egy új csónakháza legyen Vácnak – a jelenlegiben Gyulay Zsolt szerint méltatlan körülmények között sportolnak a gyerekek.

Néhány nappal ezelőtt váci, ellenzéki önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót „Ne hagyjuk elvenni a váciak korzóját” címmel. A felszólalók többek között azt kifogásolták, hogy az önkormányzat, a fejlesztésekért cserébe díjmentesen biztosítaná a területet az egyesületnek. Emellett nem tetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a szervezet elképzelése szerint a vízi élet fellendítése mellett a Duna-parton fedett jégpálya, nyitott és fedett műfüves futballpálya, fedett crossfitt-terem, egyéb sport – és rekreációs tevékenységek végzésére alkalmas létesítmények is épülhetnének.

Pető Tibor, Vác alpolgármestere csütörtökön a Polgári Est elnevezésű rendezvényen szólalt fel a témával kapcsolatban. Elmondta, hogy 12 fő kivitelével valamennyi sportoló átigazolt az új egyesülethez, amely azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a vízi turisztikai megállóhelyet, amelynek építése várhatóan a következő hónapokban elkezdődik, hagy üzemeltessék.

Annak érdekében, hogy ez ne szoruljon állami, illetve önkormányzati támogatásra, szeretnének jelenleg üresen álló, kihasználatlan, elhanyagolt területeket is kérni az önkormányzattól (a régi tenisz cetrum és a liget feletti területről van szó). Ide álmodták meg azokat a turisztikai fejlesztéseket, amelynek bevételéből az élsportot támogatnák. Az összterület nagysága maximum két hektár, tehát töredéke annak, amit az ellenzék állít.

A képviselőtestület ehhez legutóbbi ülésén elvi hozzájárulását adta. Pető Tibor kifejtette, hogy az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy a sportágon belüli széthúzás nem vezet eredményre. Nem tudták Vácon tartani a tehetségeket, és az elmúlt évtizedekhez képest jóval szerényebb eredmények születtek a városban. A csónakházban lévő méltatlan állapot pedig senkinek nem jó. A szülők évek óta kérik, hogy legyen egy tiszta, rendezett hely a vízi sportokat űző gyerekeknek.

Hozzátette, hogy ez egy hiánypótló beruházás, hiszen ha végignézzük a Dunakanyart, Dunakeszitől Szobig, valamennyi településen lehetőség van arra, hogy az ember megálljon, vagy sportoljon valamit a Duna-parton. Vácon pedig létesülhet egy vízi turisztikai megállóhely. Mind emellé, ha az egyesület megvalósítja azokat a beruházásokat, amelyeket tervez, akkor egy pezsgő sportélet alakulhat ki a váci Duna-parton – mondta Pető Tibor.

Úgy fogalmazott: a testületi döntést követően az elmúlt napokban politikai szélhámosok azt a rémhírt kezdték el terjeszteni, hogy ez a váci kajak-kenu egyesület el akarja venni a váciaktól a korzót. Ennek nincs más célja, minthogy a jóindulatú emberek kedvét elvegye attól, hogy Vácon ilyen célokat fogalmazzanak meg és váltsanak valóra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre