Egy hónap alatt 47 templomot rongáltak meg Franciaországban

Franciaországban az év eleje óta eddig ismeretlen tettesek rongáltak meg több templomot országszerte – adta hírül a Newsweek alapján a mandiner.hu. A szent helyeken az elkövetők oltárokat és szobrokat törtek össze, más esetekben a gyújtogatástól sem riadtak vissza. Múlt vasárnap a Párizsban található, nagy történelmi múlttal rendelkező St. Sulpice templomot gyújtották fel a vasárnapi mise után. Az esetben senki sem sérült meg, a francia rendőrség és a tűzoltóság nyomoz az ügyben, mivel szándékos gyújtogatásra utaló jeleket találtak.

A múlt hónapban az észak-franciaországi Houilles-ben található St. Nicholas templomot érte támadás, amelynek során megrongáltak egy Szűz Mária-szobrot, az oltár keresztjét pedig leszedték helyéről és a földre dobták – adta tudomásul a La Croix International katolikus lap.

Szintén februárban a lavaur-i St. Alain katedrális ereklyéit és szentségeit érte vandál támadás. A dél-franciaországi templomban az oltárterítőt gyújtották fel, a szentek szobrait pedig mind összetörték. A település polgármestere, Bernard Canyon az esetet illetően így nyilatkozott: „Isten meg fog bocsátani. Én viszont nem”.

A délen található Nimes városában a Notre-Dame des Enfants templomának oltárát rongálták meg, emberi ürüléket kenve a keresztre. A kovásztalan kenyeret, amely a katolikus vallásban Jézus Krisztus testét jelképezi, a hatóságok a templom melletti kukákban találták meg. Robert Wattebled nimes-i püspök nyilatkozatában kiemelte, hogy a történtek nagymértékben érintik az egyházmegyei közösségüket, a „megpróbáltatások pedig mindannyiukat sújtják legmélyebb hitükben”.

Egy hónap leforgása alatt 47 dokumentált támadást hajtottak végre az ismeretlen tettesek Franciaországban.

Az Európában élő keresztényekkel szembeni intolerancia és megkülönböztetés bécsi megfigyelőközpontja szerint a katolikus egyház elleni támadások 25%-os növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

Az intézet vezetője, Ellen Fantini szerint még nem találtak a rongálásokban közös motívumot, azonban Franciaország-szerte egyre növekvő problémát jelent a keresztényellenesség, amelynek fő támogatói az anarchista és feminista csoportok.

„Úgy érzem, egyre nagyobb az ellenségeskedés a keresztény egyház és jelképei ellen Franciaországban” – nyilatkozta az ügyvezető. Ezek a támadások olyan szimbólumokra irányulnak, amelyek a kereszténység fő jelképei – emelte ki Fantini. Hozzátette, hogy bár Franciaországban nagy tisztelete van a szekularizációnak, történelmét és örökségét tekintve ez egy keresztény állam, ezért a támadások nem csak az egyház, hanem a francia hagyományok és történelmi múlt ellen is irányulnak. Ezen erőszak fő forrásai a vallásellenes radikális szekularista és feminista csoportok, amelyek az egyházat a patriarchátus szimbólumaként kezelik – mutatott rá az események eredőjére Fantini.

Forrás: mandiner.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre