Felavatták a Királyréti Kirándulóközpontot Szokolyán

Átadták a 205 millió forintból épült Királyréti Kirándulóközpontot csütörtökön Szokolyán. A többfunkciós épület nem csak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatót is kínál a Börzsönybe látogatóknak.

Nagy István agárminiszter az egykori erdészlak felújításával kialakított kirándulóközpont átadó ünnepségén elmondta, célként tűzték ki egy zöldebb, természetszeretőbb és környezettudatosabb Magyarország létrehozását.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz évben megduplázódott az ország erdőterülete, és az idei tavaszi szezonban csak az állami erdőgazdaságok mintegy 22 millió facsemetét ültetnek el a meglévő erdők megfiatalítása során.

Nagy István hozzátette: a zöldítés mellett fontos, hogy meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal. Úgy fogalmazott: ha magukénak érzik az itt rejlő értékeket, akkor nagyobb felelősséggel vesznek részt megóvásukban. Ennek érdekében a minisztérium, a Bejárható Magyarország program keretében régen nem látott infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben.

Hozzátette, ennek eredményeként az erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai attrakciók közé emelkedtek, csak a főváros környékén évi 25 millió látogatási alkalommal számolnak.

Nagy István elmondta, a minisztérium következő feladata az ökoturisztikai fejlesztések hálózatának kialakítása. Ennek érdekében összehangolják az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok fejlesztéseit, valamint együttműködnek az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hivatalával és a Magyar Természetjáró Szövetséggel is.

A miniszter kiemelte, hogy pozitív tendencia az is, hogy a természetjárók körében elindult egy jó irányba mutató folyamat, ugyanis az erdők belsejében egyre kevesebb az illegális hulladék.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a Börzsöny egyre népszerűbb lakó-és kiránduló célpont, de nem csak a magyar emberek számára, hanem már a külföldieknek is.

Hozzátette, ma a magyar családoknak is egyre több lehetősége nyílik arra, hogy szabadidejét a Börzsönyben vagy erdőkben töltse el. Mindez köszönhető többek között a kisvasút-, turistaút- és kerékpárút fejlesztéseknek, de a szolgáltatások is egyre szélesebb körben és elérhető áron várják a kirándulókat.

Rétvári Bence kiemelte: fontos, hogy a távoli generáció is egy természetes közegnek érezze az erdőt, ahová szívesen megy kikapcsolódni, és ahol olyan közösségi élményekben részesül, amelyet más nem adhat meg.

Hangsúlyozta: fontos, hogy az erdei táborozás, az erdei iskolák már az oktatási rendszerben is a tanévek rendes részévé váljanak, és erre nyújt megoldást a Csodaszarvas Program, amely a korábbi erdei iskolai lehetőségeket és módszereket kívánja kibővíteni. Ennek keretében a tavalyi évben 698 iskolából 6500 diák töltött több éjszakát erdei szálláshelyen, kilépve a hagyományos iskolai keretekből.

Az idei évben szeretnék elérni, hogy legalább 7700 diák tapasztalja meg, milyen részt venni egy erdei iskolai programon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre