Matthias Türk: A keresztény egység alapja az ima

Matthias Türk atya vatikáni megbízatásának átadáskor interjút adott az ökumenikus párbeszéd megkezdett útjáról. A nem könnyű út gyümölcseire irányította a figyelmet, amelynek ígéretes eszköze a „közös imádság és tanulás" lehet. Az evangélikus.hu cikkét szemléztük.

Matthias Türk az evangélikus-katolikus párbeszéd vatikáni képviselője az 1999. október 31-én aláírt, megigazulásról szóló ökumenikus nyilatkozat pozitív gyümölcseire hívja fel a figyelmet. Az egység útján akkor elindult „sikertörténet” azóta is folytatódik. Metodisták, reformátusok és anglikánok is csatlakoztak a nyilatkozathoz.

Türk vallja, hogy a nyilatkozat tartalmát, annak értékeit ugyanúgy kell népszerűsíteni, ismertté tenni, mint az evangélium örömhírét. Ez a folyamat nagyban függ az emberektől már a plébániai szinteken is. A vatikáni képviselő kiemelte:

az ökumenikus folyamatban nagy szerepe van Ferenc pápának is,

aki megnyilatkozásainak állandó részévé tette az egység gondolatát.

A reformáció ötszázadik évfordulója újabb kincseket adott – mutat rá Matthias atya. Ennek egyik megnyilvánulása volt, hogy a lundi katolikus gyülekezet szentmisét ünnepelhetett az evangélikus székesegyházban, első alkalommal a reformáció óta. 

A 2020-as Eucharisztikus Kongresszus közeledtével Magyarországon is régóta áhított úrvacsorai egység elérésén még sokat kell dolgozni Matthias Türk meglátása szerint. Ám emiatt nem veszíthet lendületéből a közös párbeszéd, mint mondja:

„Az ember nem lehet keresztény anélkül, hogy ne dolgozna keményen az egyház egységéért”.

Véleménye szerint a keresztények így válnak hitelessé a személyes emberi kapcsolatok szintjén.

Türk rámutat, hogy a közös istentisztelet kérdésében a német egyházi vezetők sokkal érintettebbek, ám a megoldáson is intenzívebben dolgoznak. Az ökumenikus párbeszéddel megbízott felelős pap emlékeztet: a kánonjog és a katolikus egyház ökumenikus direktóriuma világosan kimondja, hogy

bizonyos esetekben nem katolikusok is részesülhetnek az eucharisztiában a misén.

Matthias Türk eddigi szolgálatát utódja számára adja át, akinek a „közös imádság és tanulás” útját javasolja az ökumenikus párbeszéd útján, hiszen „a keresztény egység alapja az ima”.

A teljes cikk itt olvasható.

(Forrás: evagelikus.hu, fotó: lutheranworld.org)

Iratkozzon fel hírlevelünkre