KDNP: „Mi maradunk” – Surján: a KDNP-nek maradnia is kell!

Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi lesz a Fidesszel koalícióban együtt kormányzó KDNP sorsa, ha az előbbi távozik a Néppártból. Frissítés: A mai nap folyamán Dr. Surján László, tiszteletbeli KDNP elnök nyilatkozott a kialakult helyzettel kapcsolatban a Vasárnap.hu-nak.

Ahogy a Vasárnap.hu is megírta, a Fidesz szerdán felfüggesztette jogai gyakorlását az Európai Néppártban. Az erre vonatkozó javaslatot a Fidesz és a Néppárt elnöksége közösen dolgozta ki, majd nyújtotta be.

A végső döntés értelmében az Európai Néppárt felkért „három bölcs embert”, akik eldöntik, mi legyen a Néppárt közös jövője. Azt ezzel járó jelentés elkészültéig szól a Fidesz tagságának önkéntes felfüggesztése, az EP-választás után szabadon dönthetnek a Fidesz és a Néppárt viszonyáról.

Csigavér, mi maradunk, aztán meglátjuk

– nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az ATV-nek, mikor arról kérdezték, mi lesz a Fidesz felfüggesztése után a vele koalícióban működő párttal. Hozzátette: céljuk, hogy „a Néppárt visszatérjen az alapító atyák értékeihez, ami a keresztény civilizáció és a nemzetek Európájának a gondolata.

Hollik István kormányszóvivő is a fenti álláspont képviseletében nyilatkozott az Azonnali.hu-nak.

A KDNP szándéka a Néppártban maradni

– mondta Hollik, majd az EP-választás utáni lehetséges kizárás kapcsán hozzátette: „Ha az a döntés lesz, hogy a Fideszt és a KDNP-t is kizárják, akkor értelemszerűen tudomásul vesszük.

Az ügy kapcsán Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is megszólalt. Úgy fogalmazott, hogy a migrációval kapcsolatban és a keresztény kultúra megvédésében nem tudnak engedni, minden másban nyitottak,

meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

A fentiek alapján a KDNP nem gondolkodik egyelőre abban, hogy szolidaritásból távozzon a Néppártból. A jelenlegi helyzet azonban egyértelműen átmeneti: az, hogy mi lesz a Fidesz és a KDNP sorsa, a májusi EP-választások után dől el.

Frissítés: A mai nap folyamán Dr. Surján László, tiszteletbeli KDNP elnök nyilatkozott a kialakult helyzettel kapcsolatban a Vasárnap.hu-nak.

A Fidesz felfüggesztett jogaival kapcsolatban úgy gondolja, hogy „a Fidesz javaslat, amelyhez a Néppárt elnöksége is csatlakozott, azért győzött ilyen arányban, mert a küldöttek felfogták: árt a kampányuknak, ha a Néppárt marakodik, különösen, ha a zászlóshajót veszik tűz alá.

Surján kiemelte, hogy „ha a nyár vagy az ősz folyamán a Fidesz távozik, a KDNP akkor is maradhat, és maradnia is kell. Képviselnie kell a nemzeti érdeket, és szorosabbra kell fűznie a Néppárton belül a kapcsolatot azokkal, akik valóban kereszténydemokraták.

A jelenlegi helyzetről, a KDNP sorsáról, valamint a jövőbeli lehetőségekről Surján László teljes nyilatkozata ITT olvasható.

(Forrás: ATV, Azonnali)

Iratkozzon fel hírlevelünkre