145 éve született az egyik leghíresebb magyar

Találós kérdés: Ki a Hungarian miracle, a világ egyik leghíresebb magyarja?

Ha valaki nem tudná rögtön, hogy kiről is beszélünk, akkor íme egy kis segítség:

– Összesen 13 évet élt;

– Ez alatt minden versenyét megnyerte, szám szerint 54-et;

– Legjobb barátja Csalogány volt, egy fekete-fehér nőstény macska;

– Összesen öt utódot nemzett, többek közt Talpra Magyart is;

– sokféleképpen becézték, de külföldön még mindig „Hungarian miracle”-ként, vagyis a Magyar Csodaként emlékeznek rá;

– Apja egy Cambuscan nevű import angol telivér, anyja pedig Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája volt.

Igen. A jó válasz: Kincsem.

Minden idők legeredményesebb magyar lova, a „legyőzhetetlen csodakanca”. Március 17. pedig nem csak születési éve (1874), hanem halálának éve miatt is fontos, hiszen 1887-ben ugyanazon a napon hunyt el. Még Krúdy Gyula is megemlékezett a Taral, a csodalovas és a 100 éves lóverseny című írásában a Magyar Csodáról:

 „Kincsem volt az, aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon. A Majthényi Izidorok, a Baltazziak, Zichy Béla grófok, Dréher Antalok, Springer Gusztávok, Teleki László grófok, Apponyi Antalok, Geist Gáspárok, Luczenbacher Miklósok, a Rothschildok, a Sigrayak, Wenekheimek, Esterházyak, Harkányiak, Rohonczyak, Szemerék voltaképpen azért neveltek csikókat az utolsó ötven esztendőben, hogy utolérjék ama legendás Blaskovich Ernőt. ”

Mindeddig nem sikerült nekik, de lehetséges, hogy ebben az évszázadban megszületik az újabb Kincsem. Talán épp Tápiószentmártonban. Addig is csak egy dolog biztos: nem lesz könnyű annak, aki a trónról le kívánja taszítani Kincsem rekordját, hiszen 54 győzelmét a második helyezett, szintén veretlen ló 25 győzelemmel követi!

Forrás: Hiros.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre