FRISSÍTÉS – Elfogták a családi okokból lövöldöző utrechti támadót

A holland hatóságok hétfő esti bejelentése szerint elfogták a hétfői utrechti lövöldözés gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített.

„Most értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették” – közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján.

Órákkal a lövöldözés után sem lehetett biztosan tudni, hogy a támadó miért követte el a tettét.

„A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot. Egy utrechti ügyész szerint ugyanakkor valószínűleg “családi okok” miatt történt a lövöldözés.

Ezt erősítette meg az Anadolu török állami hírügynökség jelentése is, amely a lövöldöző rokonaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfi egy rokonára lőtt rá a villamoson.

***

A 37 éves férfi, akit a holland rendőrség a török származású Gokmen Tanisként azonosított, három embert agyonlőtt hétfőn egy utrechti villamoson. A rendőrség szerint öt másik személy megsebesült a támadásban. (A pár órával ezelőtti beszámoló itt olvasható.)

A rendőrség korábban azt valószínűsítette, hogy feltehetően terrortámadás történt.

A holland rendőrség megvizsgálja azokat a jelzéseket, amely szerint feltételezhető, hogy az elkövető nem terrorista indítékokból lövöldözött – jelentette hétfőn a holland média.

A holland televízió szerint a nyomozók kihallgatták a gyanúsított fivérét.

A merénylőt, aki elmenekült a támadás után, a kora esti órákig nem sikerült kézre keríteni.

Utrecht tartományban este tíz óráig kiterjesztették a legmagasabb fokú terrorkészültséget – közölte Pieter-Japp Aalbersberg, a terrorelhárítás főnöke.

A NOS holland rádió szerint a férfinek hosszú bűnlajstroma van, egyebek mellett rablás, nemi erőszak és emberölési kísérlet miatt is összeütközésbe került a hatóságokkal.

Vilmos Sándor holland király és Maxima királyné hétfőn elítélte az „elfogadhatatlan erőszakcselekményeket”.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre