Rétvári Bence: a nemzetek függetlensége garancia az emberek szabadságára

Amelyik nemzet ismeri a múltját és büszke a kultúrájára, annak a nemzetnek nincs félnivalója a jövőtől – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön, Szobon, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezésen.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Európa történelmében a nemzetek mindig a szabadságot jelentették és a nemzetek tudták kivívni az emberek szabadságát akkor, amikor a saját függetlenségüket is garantálták. Emellett a birodalmak voltak viszont azok, amelyek veszélyeztették az emberek szabadságát azáltal, hogy a nemzetek függetlenségét is mindig legyűrték.

Hozzátette, hogy a nemzetek függetlensége garancia az emberek szabadságára és a különböző birodalmi törekvések, amelyek nem nemzetekben, hanem csak birodalmakban gondolkoznak, azok jelentették a legnagyobb veszélyt az emberek szabadságára.

„Nem birodalmi alattvalók, hanem szabad polgárok szeretünk lenni. Nem tűrjük, hogy birodalmi tartományként gondolkozzanak rólunk, mi egy büszke nemzet vagyunk. Nem megalkuvók, hanem szabadságszeretők vagyunk. Nem tűrjük az elnyomást, hanem a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vívjuk ki magunknak. Nem mások játszóterei vagyunk, hanem önmagunk urai. Nem szeretjük azt, ha rajtunk parancsolók uralkodnak, és minket alattvalóknak tekintenek, hanem azt szeretjük, ha egyenrangúakként tekintenek ránk.

Tettük ezt 171 évvel ezelőtt is, 1848-ban és nem gondolkozunk erről másképp ma sem. Ma sem tűrjük azt, ha birodalmi törekvések akarják a magyar nemzet jogosítványait elvonni akár lopakodva, akár fenyegetve. Mi azt látjuk a történelmünkben, hogy az emberek szabadságát Magyarország függetlensége szolgálta. Nem kérünk 49-ből sem, nem kérünk a fenyegetésből, a retorzióból, különböző eljárásokból, amelyek megtörni akarják az országot. Ezt a nemzet már akkor sem tűrte el.”

A Szobi Fekete István Általános Iskola műsora Szobon

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a rendszerváltáskor azt gondolta Magyarország, hogy ha majd az Európai Unióhoz csatlakozik, akkor hasonló egyenrangú felek kiegyenlített közösségéhez tartozik majd, de mégis az utóbbi időszakban azt érezzük, hogy nekünk csak a parancsok végrehajtása a feladatunk. Máshol gondolják ki, hogy nekünk milyen jövőnk legyen. Mi, ezt 1848-ban sem tűrtük – fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Közép-Európa sokszor, főleg a XX. század történelmében a beáldozható Európa volt. Ma viszont Közép-Európa többé nem a beáldozható Európa, hanem egyenrangú fél az unión belül.

Hozzátette: nekünk mindenki partnerünk, aki három kifejezést ki mer mondani Európában: család, nemzet, keresztény kultúra. Ma sokan vannak, akik nem merik megtenni, márpedig ezek a legalapvetőbb részei Európának.

A Szobi Fekete István Általános Iskola műsora Szobon

Ezeket a fogalmakat sokszor próbálták meg átértelmezni, de megőrződtek, mert az emberek lelkéből fakadnak, ezek az értékek évezredek óta értékek. Ezért fontos nekünk a nemzet, a család és a keresztény kultúra megvédése. Ezért utasítjuk el, hogy az országunkból bevándorló országot, a kontinensből bevándorló kontinenst csináljanak – fogalmazott Rétvári Bence.

Hozzátette: mi a családokban, a nemzetben és a keresztény kultúrában hiszünk, amelyet védeni kell és nem lerombolni. Azt látjuk a történelemben és abban hiszünk, hogy a szabad nemzetek Európája a világ vezető térségévé tudta Európát évszázadokon keresztül tenni. Ha valaki ennek az elvnek a felrúgására törekszik, ha nem szabad nemzetekben gondolkozik, akkor hazárdjátékot játszik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre