Megdöntötte a pi-rekordot a Google egyik alkalmazottja

Harmincegyezer milliárd számjegyig adta meg a pi értékét a Google cég egyik alkalmazottja, megdöntve a korábbi rekordot, amely 22 ezer milliárd számjegy volt – jelentette be a vállalat csütörtökön, a nemzetközi pi napon.

A japán Emma Haruka Iwao számításához 170 terabyte mennyiségű adatra és 25 virtuális gép 121 napi munkájára volt szükség – írta a BBC hírportálja.

A pi a matematika egyik leggyakrabban használt állandója, a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiált transzcendens szám. Értéke kerekítéssel 3,14159, ezért tartják a nemzetközi pi napot március 14-én (3-14).

3,14… átmérőnyi egy kerékfordulat

A sok számjegyű pit egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez lehet használni, hiba esetén ugyanis a hányados valamelyik számjegye nem stimmel.

A matematikusokat régóta izgatja az irracionális és transzcendens szám, amelyben a tizedesjegyek ismétlődés nélkül, véletlenszerűen követik egymást.

Martin Krzywinski műalkotása – A kép a pi első 123.201 db számjegyét ábrázolja, ahol egy-egy szín egy-egy számjegynek felel meg. A számokat jelképező pontok egy Archimédeszi spirálban tekerednek fel.

Iwaót gyermekkora óta foglalkoztatja a pi értékének kiszámítása, amelyet reményei szerint a jövőben tovább fog folytatni.

Az általa megadott 31,4 ezer milliárd számjegy kimondása több mint 332 ezer évbe telne.

MTI

Daniel Tammet a savant-szindromás géniusz, s Európában először egyedül ő tudta fejből felmondani 22.514 tizedesjegyig a Pi-értékét. A 26 éves angol azonban nem csak zseni, hanem autista is, ezért nem vezethet autót, vagy nem képes a konnektorba illeszteni egy villanydugót: hihetetlen képességei és jelentős fogyatékosságai vannak egyszerre. Azóta van aki, már 70.030 számjegyig el tudja mondani a pi értékét, a számon tartott rekordok itt tekinthetőek meg.