Zavarodott ellenzék III.

Tovább folytatódik az ellenzék összesimulása, legutóbb Karácsony Gergely, a baloldali pártok közös és Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt jelentették be, hogy a nyárra tervezett előválasztás után veszteség esetén hajlandóak visszalépni egymás javára.

Karácsony Gergelytől nem idegen a konfliktuskerülés, korábbi Hír TV-s nyilatkozatában kiállt a Jobbik mellett is, kijelentve: zsidókat listázni nem nácizmus.

Korábbi írásainkban szemléztük, az ellenzék miként illette a Jobbikot, mielőtt a szövetkezés gondolata felmerült bennük. Most nézzük meg, hogy a DK politikusai miket mondtak korábban a Jobbikról!

Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője 2017 végén egy rádiós beszélgetés során nyilatkozta: „azt gondoljuk továbbra is, hogy a Jobbik minden cukiskodás ellenére egy rasszista, kirekesztő, antiszemita párt”.

Gyurcsány Ferenc, Magyarország volt miniszterelnöke egy regény hatására 2009-ben állapította meg, hogy „itt van egy náci karakterű, antiszemita szövegeket mondó párt, egyszerűbben náci, antiszemita párt, és mi (na nem személyesen, hanem a magyar alkotmányos intézmények, de tegyem hozzá, a magyar nyilvánosság és közélet nagyobbik fele is) úgy teszünk, mintha ez beférne a magyar alkotmányosság keretei közé… Ez abszurd és szégyen. A mi közös szégyenünk, erőtlenségünk bizonyítéka, a magyar demokrácia sebezhetőségének, gyengeségének kiáltó példája”.

Miniszterelnökként, valamint az MSZP elnökeként 2009 januárjában felszólalt a Jobbikra utalva „Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete” című nemzetközi konferencián, ahol kijelentette, „a magyar parlament meghatározó erőinek világossá kell tenniük, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a rasszizmus, az antiszemitizmus képviselőivel”.

„A Jobbikkal nem szabad leülni vitázni, a párttal szembeni bojkottot pedig nem megnyitni, hanem épp ellenkezőleg: erősíteni kell.”

„Elhatárolódunk az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától. Semmilyen formában nem támogatjuk azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót. Megértve a holokauszt mindannyiunkat érintő förtelmes és feldolgozhatatlan tragédiáját, így kell cselekednünk. És ezt ajánljuk példának valamennyi honfitársunknak, valamennyi tisztességes embernek.”

Kertészné Kormos Noémi, a DK és az MSZP egri képviselőjelöltje szerint „a Jobbik egy fasiszta párt, amelynek nem számít a választók akarata, csak taktikázik a hatalom érdekében”.

A DK egy országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes öt évvel ezelőtt még elfogadhatatlan pártnak tartotta a Jobbikot. „Antiszemita kirekesztő párttal demokratikus erők nem vállalhatnak közösséget.”

Sneider Tamásra vonatkozóan pedig így nyilatkozott: „el sem tudom képzelni, hogy Angela Merkel valaha is megszavazott volna egy ex szkinhedvezért.

Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő Sneider Tamásra utalva mondta: „a parlament egy erőszakos bűncselekményért jogerősen elítélt szkinhedet szavazott meg az Országgyűlés alelnökének”.

A közös együttműködéssel kapcsolatban pedig így vélekedett: „a DK számára a Jobbik ma is ugyanaz a kirekesztő, szélsőjobbos szervezet, amelyik európai uniós zászlókat égetett”.

Zavarodott ellenzék 1. rész

Zavarodott ellenzék 2. rész

Zavarodott ellenzék 4. rész