Zavarodott ellenzék II.

Továbbra is káosz van az ellenzék soraiban. A baloldal és a szélsőjobb összeállása egységes ellenzéki erővé kivitelezhetetlen gyakorlatnak látszik.

Ahogyan Semjén Zsolt fogalmazott, ez

„nem csak egy politikai, hanem erkölcsi pornográfia”. 

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy a Jobbikkal szövetkező baloldali ellenzék korábban miként illette Gyöngyösi Márton zsidók listázásával kapcsolatos felvetését. Most lássuk Sneider Tamás Jobbik alelnöki kinevezésével kapcsolatban a korábban elhangzott, toplistás nyilatkozatokat!

Gyurcsány Ferenc 2014-ben saját blogján, a Napiferin írta, hogy „szokásjog ide vagy oda, skinheadre nem szavazunk a parlament alelnökének.” 

Az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt-PM és Fodor Gábor szintén nemet mondott a Jobbik jelöltjére.

Gréczy Zsolt  annak idején kifogásolta, hogy „a parlament egy erőszakos bűncselekményért jogerősen elítélt szkinhedet szavazott meg az Országgyűlés alelnökének.”

Vadai Ágnes a baloldali ATV-ben úgy fogalmazott, számára Németország az etalon, mert: „el sem tudom képzelni, hogy Angela Merkel valaha is megszavazott volna egy exszkinhedvezért.”

AZ M1 híradójában Ujhelyi István 2014-ben úgy vélte, „a Jobbiknak van lehetősége a maga populista, demagóg, szociális demagógiával és sokszor bizony a régi náci fasiszta eszméket hozó faji ideológiával teret nyernie.”

Az akkor még MSZP-s európai parlamenti képviselő továbbá úgy fogalmazott: „egy olyan embernek, aki szkinhed-vezérként megvert egy roma férfit, nincs helye a Parlament alelnöki székében.”

Közleményében pedig ezt írta Ujhelyi István: Nem nevezhető másnak, csakis szélsőjobboldali provokációnak, hogy a Jobbik a május 6-án újjáalakuló magyar Országgyűlés egyik alelnökének Sneider Tamást jelöli. A rendszerváltás óta eltelt években a parlamenti pártok mindig is tiszteletben tartották egymás jogát az országgyűlési tisztségekre való jelöléshez, jelen esetben azonban egy demokrata nem maradhat szótlan. Sneider Tamás a kilencvenes évek elején egy vállaltan skinhead-mozgalom, az egri Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt. A sajtóban megjelent információk szerint az egykoron még „Roy” néven ismert bandavezérrel szemben vádat is emeltek, miután „leütött” egy roma férfit, garázdaságért felfüggesztett büntetést kapott. Ugyancsak emlékezetes egy korábbi, a Jobbik belső háborúi idején elhangzott kijelentése, miszerint „a maffiózókkal is jóban kell lenni”. A magyar Országgyűlés alelnökének lenni olyan közjogi, állami vezetői feladat, amely felelősséggel és kötelességgel jár együtt. Az elmúlt négy évben azon voltam, hogy hitelesen megőrizzem ennek a tisztségnek a méltóságát, egyben megóvjam a magyar Országgyűlés tekintélyét is a radikalizmus és a szélsőség otromba megnyilvánulásaitól. Leköszönő tisztségviselőként ezúton kérem Kövér László házelnököt, hogy vesse latba tekintélyét és befolyását mind a Fidesz vezető politikusaként, mind pedig az Országgyűlés elnökeként abban, hogy a magyar törvényhozás és ezáltal Magyarország méltóságán folt ne essen. A parlamenti szokásjog ismerete és tiszteletben tartása mellett is ki kell jelenteni: nemcsak Kövér László és a Fidesz, de a teljes magyar Parlament és Magyarország szégyene lesz, ha ilyen erőszakos, fasisztoid múlttal valaki a magyar állam hitelesített vezetője lehet. Ne engedjünk a Jobbik tudatos politikai provokációjának!”

Zavarodott ellenzék 1. rész

Zavarodott ellenzék 3. rész

Zavarodott ellenzék 4. rész