Zavarodott ellenzék IV.

Folyamatosan az ellenzéki szoftpolitikáról szólnak a hírek, minden héten hallani egy újabb összefogásról, visszalépésről. A legabszurdabbul mégis a „szélsőjobbik” párt és a baloldal összefogása hangzik.

Máig érthetetlen, hogy a két ellentétes pólus hogyan képes összeegyeztetni értékeit azok után, amit egymásra mondtak. Ezt követően képes megőrizni hitelességét egy párt?

Korábbi írásainkban bemutattuk, miként reagáltak az ellenzéki képviselők Gyöngyösi Márton zsidó listázására, Sneider Tamás alelnöki kinevezésével kapcsolatban, és a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai hogyan vélekedtek a Jobbikról általában. Most nézzük a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Párbeszéd Magyarországért (Párbeszéd) politikusainak hozzászólásait!

Mesterházy Attila, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje egy 2012-es demonstráción úgy fogalmazott: „a fasizmus egy vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda, a Fidesz pedig határolódjon el Vonáéktól”.

Bajnai Gordon volt MSZP-s miniszterelnök, aki ma már Karácsony Gergelyt is támogatásáról biztosította, korábban azt mondta: „a hatalomért mindenkivel össze lehet fogni, de a nácikkal, vagyis a Jobbikkal nem.”

Az Együtt-PM vezetőjeként pedig 2014-ben még ekképp vélekedett: „a Jobbik kizáratná Magyarországot az Európai Unióból, a Fidesz pedig már most az unió peremére sodorta, ez pedig súlyosan ártott a nemzeti érdekeknek. Ezért a Jobbikra és a Fideszre szavazni ezen a választáson történelmi tévedés, a magyar nemzeti érdekkel ellentétes”.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője 2018 januárjában a tavaszi országgyűlési választások előtti összefogással kapcsolatban elmondta, a Jobbikot nem tartja korszakváltó pártnak, és mindaddig nem is fogják, amíg nem tisztázza súlyos identitásválságát, vagyis azt, hogy kik ők valójában, és mit is akarnak.

2016-ban a Párbeszéd még úgy látta, a Jobbiknak a tisztújítása után is az embertelenség és a gyűlöletpolitika a legfőbb sajátossága.

Zavarodott ellenzék I.

Zavarodott ellenzék II.

Zavarodott ellenzék III.

Iratkozzon fel hírlevelünkre