Faggyas: Fidesz győzelem Brüsszelben

A Fidesz EPP-ből való kizárásának kérdése sokkal többről szólt, mint a magyarországi párt jövőbeni helyzetéről. A valódi tét a kereszténydemokrata értékek megőrzése volt a pártcsaládon belül. Faggyas Sándor cikkét szemléztük.

Az Európai Néppárt is nagy sebességgel száguld a szakadék felé – értékelte a Magyar Hírlap hasábjain megjelent cikk írója a Fidesz kizárásáról vagy pártban maradásáról szóló vita összefüggésében az európai uniós közéletet. Faggyas Sándor határozott véleménye, hogy a tanácskozás végkimenetele a Fidesz sikerének tekintendő.

A politikai közgyűlés tétje csak látszólagosan szólt a Fideszről. A valódi tét a néppárt felszeletelődésének kérdése volt – mutat rá Faggyas, aki szerint a kialakult eredménnyel sikerült visszaverni, hogy a balliberális oldal súlypontja felülkerekedjen a párt kereszténydemokrata szárnyával szemben.

Emiatt fogadta el a kompromisszumos megoldást a Fidesz, aki elkötelezett az erős Európa és az egységes, sikeres Európai Néppárt iránt. Mindezt úgy, hogy továbbra is védeni fogja az európai keresztény értékeket és kultúrát, és nem mond igent a migrációra.

Faggyas úgy látja, hogy a felemás döntés következtében Manfred Weber is a „múlt süllyesztőjébe kerül”. Nem így a magyar miniszterelnök – vélekedik a cikk szerzője –, aki sokkal inkább alkalmas lenne a felelős európai uniós pozíciók betöltésére. Vajon a „taktikázó percemberkék” még időben észbe kapnak-e, hogy a kereszténydemokrata értékek kiszorításával egyáltalán nem biztosított számukra a jól fizető brüsszeli pozíciók elérése – teszi fel írása végén Faggyas Sándor.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Iratkozzon fel hírlevelünkre