Karácsony Gergely az, aki megosztja az ellenzéket

Korábban írtunk már arról, hogy milyen elképesztő kijelentéseket tett Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a minap a Hír TV-ben. Karácsony azt állította, hogy szerinte a zsidók listázása „egy nagyon rossz hagyomány”, és nem nácizmus az, ha valaki zsidó képviselőket listázna. Karácsonyt nem zavarta meg, hogy ő maga is hosszú éveken keresztül tüntetett és felszólalt a rasszizmus és a fasizmus ellen.

Ha visszatekintünk Karácsony Gergely múltjára, akkor nem is annyira meglepő ez a kijelentés. Karácsony ugyanis annyiszor fordított már hátat saját nézeteinek, mint talán egyetlen politikus sem a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben.

Az Origo írt arról korábban, hogy Karácsony Gergely szereti kihagyni az életrajzából azt, hogy már a Gyurcsány-kormány idején, 2006-tól kezdődően rendszeresen kapott megbízást Karácsony Gergely cége, a Social Report Bt. Horn Gábor SZDSZ-es politikus államtitkárságától. Elképzelhető, hogy ebből az időszakból eredeztethető az elhíresült „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt” mondat is Karácsonytól. Egy viszont biztos: Karácsony, miközben a Medián Közvélemény-kutató kutatási vezetője volt, bedolgozott a kormánynak is. Nem lehet véletlen az sem, hogy a Medián a Gyurcsány-érában a Miniszterelnöki Hivatal legfőbb partnere volt.

Később, miután Karácsony Gergely kiábrándult a szocialistákból (vagy inkább megszűntek a megbízások, ki tudja), néhány társával pártot alapítottak Lehet Más a Politika néven. Az LMP-ben Karácsony kampányfőnök és frakcióvezető-helyettesi tisztségeket is betöltött. Az LMP-t azonban nem sokáig bírta, 2012-ben, Bajnai Gordon feltűnését követően egy kongresszuson külön platform alakult Párbeszéd Magyarországért Platform néven. A platform létrejöttét követően Karácsony persze még azt nyilatkozta, kizártnak tartja, hogy szakadás következzen be a pártjában. Majd láss csodát, néhány hónappal később a platform tagjai voltak azok, akik szakítottak: otthagyták az LMP-ét, és új pártot alapítottak.

Az új párt szövetségre lépett a Bajnai-féle Együtt- a Korszakváltók Pártjával. A szövetség nem húzta túl sokáig, 2014 végén, miután Karácsony Gergely elnyerte a zuglói polgármesteri címet, összevesztek. A Magyar Nemzet ekkor arról írt, hogy a szakadás oka az lehetett, hogy Karácsony Gergely megszegte az Együtt és a PM közötti írásos megállapodást. Karácsonynak eszerint az Együttből kellett volna jelölnie alpolgármestert, de végül párttársát, Szabó Tímeát, és a szocialista Hajdú Flóriánt jelölte a posztra.

Végül, a 2018-as választás előtt a Párbeszéd szövetségre lépett az MSZP-vel, hogy a választások után frakciószövetségként folytathassák a munkát a parlamentben. Az nem egészen világos, hogy a szocialistáknak ez miért is érte meg, de a Párbeszéd nemcsak egy frakciót harcolt ki magának a parlamentben, de azt is elérték, hogy Karácsony visszataláljon a gyökerekhez, és ismét az általa utált szocialistákkal folytathassa a politizálást.

Karácsony persze mindvégig az áldozati szerepben tetszelgett. Időközben kiderült az is, hogy a 2018-as választás előtt is csak azért lett miniszterelnök-jelölt, mert rábeszélték, és mert feláldozta magát a nemes cél érdekében. Több interjúban is kifejtette, hogy ő valójában nem szeretne jelölt lenni. Persze nem történt ez másképp a főpolgármester-jelöltté válásakor sem. Tavaly ilyenkor hónapokig arról szóltak az interjúi, inkább maradna zuglói polgármester. De hát mit ad Isten, végül mégis jelölt lett belőle.

Látva mindezt, Karácsony Gergelyt leginkább egy napraforgóhoz lehetne hasonlítani, aki mindig a pillanatnyi érdekeinek megfelelően hoz döntéseket, és egyáltalán nem zavarja, ha korábbi kijelentéseinek mond ellent. Felettébb érdekes, hogy ennek ellenére mégis azzal turnézik a sajtóban, hogy a Fidesz politikája osztja meg az ellenzéket. Nekünk ez alapján nagyon is úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely az, aki több pártot és pártszövetséget szétszakított már, vagyis éppen ő az, aki megosztja az ellenzéket. Csak az ellenzék erről valamiért nem hajlandó tudomást venni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre