Szijjártó: a kölcsönös tiszteletre kell alapozni a magyar-holland együttműködést

Magyarország és Hollandia máshonnan nézi a világot, de az eltérő megközelítési módok ellenére, ha a kölcsönös tisztelet talaján maradnak, sok mindent meg tudnak beszélni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter holland kollégájával folytatott megbeszélés után azt mondta, Magyarország megadja és elvárja a tiszteletet, és azt, hogy tiszteletben tartsák, az ország jövőjéről csak a magyarok dönthetnek. A magyar-holland kapcsolatokban a gazdasági és védelmi sikereket helyezik előtérbe, és a higgadt megbeszélések hozzájárulnak ahhoz, hogy az együttműködés sokkal inkább a sikertörténetekről, semmint a vitákról szóljon.

A tárcavezető kifejtette, hogy Hollandia fontos szövetséges az EU és a NATO keretein belül, együttműködésük sokrétű, vannak benne sikerek és komoly viták. Az európai politikai kérdéseket illetően jelenleg valószínűleg több olyan ügy van, amelyben nem értenek egyet, mint amelyben igen.

Mint mondta, ugyanakkor a védelmi együttműködésben mindig számíthattak egymásra, és jelenleg is 22 holland katonából álló kontingens szolgál Pápán. A külügyminiszter kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelem is jól alakul, Hollandia a hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. 650 holland vállalat 15 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

A külügyminiszter azon kérdések között, amelyekben nem értenek egyet, kiemelte a migráció ügyét. Úgy látja, az egyet nem értés fakadhat abból a szerepből, amelyet a bevándorlók játszanak a holland társadalomban. Viszont Szijjártó Péter szerint Magyarország soha nem volt bevándorlóország, és soha nem is lesz az. Ez magyarázhatja azt is, hogy a két ország ellentétesen szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjáról.

Az elmaradt holland parlamenti látogatásról Szijjártó Péter elmondta, nyitottak vagyunk a párbeszédre, ha az nem kioktatásról és leckéztetésről szól, és ha a párbeszéd megelőzi a döntést.

A következő többéves uniós költségvetésről azt mondta, hogy Hollandiának befizető tagállamként más pozíciója van, de Magyarország az uniós forrásokra olyan tételként tekint, amelyért hazánk is teljesít, hiszen megnyitottuk piacainkat a nyugati cégek előtt. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy a magyar szabadságharcos nép, nem fogadna el semmilyen politikai törekvést, amely elvenné a demokratikus jogokat az emberektől.

Stef Blok holland külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősek, Magyarország és Hollandia szövetséges a NATO-ban, partner az EU-ban, továbbá szorosak a gazdasági kapcsolatok. Partnerekként a nézetkülönbségeket is meg tudják vitatni, megoszthatják aggodalmaikat. Stef Blok hozzátette, rendben van, hogy nem mindenben értenek egyet, de tiszteletteljes és nyitott párbeszédre van szükség.

A két ország ugyan nem mindenben ért egyet, de a közös érdekeket tartja szem előtt. Az erős, együttműködésre épülő EU minden tagállamnak fontosabb, mint valaha, az együttműködés elengedhetetlen Magyarország, Hollandia és az unió jövője szempontjából is.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre