A keresztények kárára akarják megváltoztatni a demográfiai arányokat Ninivében

Egy száznyolcvan lakásos lakótelep építkezésébe kezdett a shabak etnikumhoz köthető szervezet a keresztények lakta Bartella város szélén. Az egyenként kétszáz négyzetméteres ingatlanokba iráni származású családokat fognak telepíteni, állítja a város polgármestere.

Jalal Boutros szerint az iráni támogatást élvező síita shabakok keresztény mezőgazdasági földeket sajátítottak ki, melyekre engedélyek nélkül kezdték meg a lakóházak felépítését – közölte a linga.org.

A helyiek attól tartanak, hogy az amúgy is agresszívan fellépő shabakok idővel többségbe kerülnek a keresztény városban, és az Iszlám Államhoz hasonlóan elüldözik az őslakos szír keresztényeket.

Mi az együttélés mellett vagyunk, de azért illő lett volna minket is megkérdezni, még mielőtt ide telepítenek idegen embereket, főleg úgy, hogy a mi földjeinkre építkeznek – mondta a keresztény város vezetője.

Bartella polgármestere szerint a perzsa származású shabakok Iránból telepítenek be síita családokat, hogy megváltoztassák a térség etnikai összetételét.

A betelepített családoknak hamis iraki iratokat szereznek, ezzel leheetőé téve, hogy az országban éljenek – meséli aggódva Jalal Boutros.

Az iraki Bartella városban hatvanháromezer szír ortodox és katolikus keresztény élt, mielőtt az Iszlám Állam megtámadta volna a térséget. 2014 nyarán a keresztények elmenekültek a térségből, és csak 2017-ben, a terroristák kiűzése után kezdtek el visszatérni a szülőföldjükre.

Addigra a síita milíciák és a perzsa állam támogatását élvező shabakok, az üresem hagyott keresztény ingatlanok és földek egy részét hamisított papírokkal kisajátították. A korábban a keresztények oltalma alatt élő perzsa származású kisebbség jelentős mennyiségű anyagi támogatást kap az iraki vezetéstől, míg az őslakos keresztények semmit nem kapnak. Sőt az iraki hatóságok gyakran elnézően bánnak az agresszívan fellépő shabakokkal, akik a keresztényeket megfenyegetik, ha nem hajlandóan átadni vagy eladni az ingatlanjaikat.

A Niniveh Reconstruction Committee adatai szerint Bartellában közel száz családnak teljesen elpusztult az otthona. 347 lakás részben leégett a háború során, ezeken felül 1372 lakás rongálódott meg olyannyira, hogy jelenleg lakhatatlan állapotban van.

Kassab Adonis

kép: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre