Visszakapta otthonát egy moszuli asszony, miután kilakoltatták az illegális lakásfoglalókat

A keresztény ingatlanok elbirtoklása gyakori jelenség Irakban. A terroristák elől elmenekült keresztények otthonait szunnita családok foglalták el, akik nem hajlandóak visszaadni az ingatlanokat jogos tulajdonosaiknak.

Moszul városát két éve szabadították fel az Iszlám Állam uralma alól, mégis, sokáig nem költözhetett vissza otthonába az a keresztény asszony, akinek otthonát – megannyi sorstársáéhoz hasonlóan – egy muszlim család foglalta el.

Waraa asszony hazatérését követően megdöbbenve tapasztalta, hogy otthonát egy muszlim család foglalta el.  A legidősebb fia után a helyi közösségben Umm Youssef (József anyja) néven is ismert keresztény asszony két éven keresztül kérlelte egykori szomszédját, hogy családjával együtt költözzön vissza a saját házába, de a muszlim férfi minden alkalommal fenyegetőzve zavarta el a ház jogos tulajdonosát – közölte a közel-keleti keresztények ügyeivel  foglalkozó linga.org arab nyelvű oldal.

Waraa asszony végül megelégelte a helyzetet és a rendőrséghez fordult. Feljelentést tett a lakásfoglaló muszlim család ellen, amihez a házáról kiállított tulajdonlapot is csatolta. A Ninive-fennsík polgári ügyeiért felelős rendőrség vizsgálatot indított, amiben megállapították, hogy a keresztény asszony jogosan követeli vissza a tulajdonában álló ingatlant.

Az ügyet Ziyad Salah Hamadi rendőrtiszt zárta le, miután kilakoltatási parancsot adott ki a lakásfoglaló családdal szemben, akiknek háza csak minimális kárt szenvedett el a háború során.

Az iraki Ishtar TV információja szerint az ingatlant bitorló család fejének, Oszmánnak nyilatkoznia kellett arról, hogy a jövőben békén hagyja a keresztény asszonyt és nem fogja őt fizikailag vagy verbálisan bántalmazni, valamint tudomásul veszi, hogy amennyiben pedig ez mégis előfordul, büntetőeljárás indulhat ellene.

A keresztény asszony – aki egyénként a körzet gyermekorvosa volt – visszakapta otthonát és hamarosan be is költözik.

A rendőrtiszt nyilatkozata szerint a városban ismét az iraki törvény szerint kell élniük az embereknek. Aki ezt megszegi, az ellen eljárást indítanak. Meg kell érteniük a moszuli keresztényeknek, hogy a jogállamiság visszatért a városba és a muszlimok visszavárják a keresztény testvéreiket – mondta.

A Szaddám-rendszer bukása után a keresztények több hullámban menekültek el Irakból. Az zűrzavaros időszakot kihasználva több ezer keresztény ingatlant birtokoltak el a közel-keleti országban. Míg a déli Boszra tartományban az Iránhoz köthető síita milíciák, addig Bagdadban és környékén az államhoz köthető csoportok  állítottak ki hamis tulajdonlapokat, melyekkel elbirtokolták a keresztények ingatlanjait.

Észak-Irakban az Iszlám Állam előretörése után a terrorszervezet szintén elkobozta a keresztény tulajdonú lakásokat, üzleteket, szétosztva azokat a dzsihadisták és a velük együttműködő moszuliak között. A terroristák kiűzése után Ninivében a perzsa eredetű síita vallású shabakok teszik ugyanezt.

A Moszuli Földhivatal több száz ügyben indított vizsgálatot, melyekben keresztény ingatlanok elbirtoklása miatt tettek feljelentést. A hivatal csak az elmúlt két hónapban ötven ingatlant adott vissza jogos tulajdonosának.

Az iraki keresztények helyzetéről bővebben ITT olvashatnak.

Kassab Adonis

kép: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre