Ha igaz a jóslat, negyven napig ázunk

Ezen a napon negyven katona halt meg a hitéért Sebaste városában, ahol a legkegyetlenebb kivégzésre, fagyhalálra ítélték őket. A magyar hiedelem szerint, ha a Negyven Vértanú ünnepén fagy, negyven napra várhatjuk a zord időt.

A Negyven szentekre emlékezünk március 10-én, akik Sebaste városában szenvedtek vértanúságot 320-ban. A római XII. légióhoz sok keresztény tartozott, akikkel a pogány Licinius császár kezdetben türelmes volt, de Constantinusszal való szakítása után üldözni kezdte őket.

A számonkérés idején a légió negyven katonája kereszténynek vallotta magát, és minden fenyegetés ellenére kiálltak hitük mellett. Ezért a büntetésük az egyik legkegyetlenebb halálnem lett: a fagyhalál. Éjjel kitették őket egy befagyott tóra a városfalakon kívül, meztelenül. A hittagadókat egy meleg fürdő várta a közeli fürdőházban. Egyetlen férfi ingott meg, de mire bevitték a meleg fürdőházba, már nem élt. Az ő helyét a kivégzőosztag egyik katonája önként vállalta a halálraítéltek között.

A jámbor hagyomány szerint így imádkoztak: negyvenen szállottunk e küzdőtérre, negyvenen érjük el az örök élet koronáját. Tiszteletreméltó szám, amelyet te Urunk negyven napi böjtöddel megszenteltél. Illés negyven napi böjttel kereste az Urat és elnyerte látomását.

A negyven vértanú ünnepe a magyar néphitben az időjósló szentek ünnepeihez kapcsolódik. E szerint, ha fagy a negyven vértanú ünnepén, még negyven napig vár ránk a zord idő. A mohácsi monda szerint hazánkban az ünnep előestéjén egy asszonyt, aki még akkor is szőtt, figyelmeztettek a másnapi Negyven Vértanú ünnepére. Az asszony azt felelte: „én nem bánom, csak szenvedjenek, én azért csak befejezem a munkámat.” Két hét múlva hirtelen meghalt. A monda eredete a téli szövés-fonás befejezéséből eredhet, amit eddig a napig kellett befejezni, mert a tavaszi munka nem várhatott tovább.

A magyar nép a csillagokhoz időzítette a tennivalóit, a munkákat is negyvennapos ciklusokban számolták, amelynek alapja a Nap, ami mintegy negyven napra homályosítja el a nappálya mentén lévő csillagok fényét. A népi parasztkalendárium negyvenes napjai az időjárás meghatározásban fontos szerepet játszó napok, melyeket megjósolták az azt követő negyven nap időjárását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre