Balog Zoltán: fontos, hogy legyen egy integrációban példát mutató új roma középosztály

Fontosak a szakkollégisták, fontos, hogy legyen egy olyan új roma középosztály, amely példát tud mutatni integrációban - mondta a társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos szombaton Szolnokon, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) Egymásért - egy másért című kétnapos tanévnyitó konferenciáján.

Balog Zoltán a közös ima után azt mondta, hogy akiket a magyarországi romák ügye megérintett, azok „már nem tudnak menekülni”, együtt akarnak jobb életet ebben az országban.

Vannak „ellendrukkerek” és számos, legyőzhetetlennek tűnő akadály, amin együttes erővel túl lehet lépni. Van értelme küzdeni – hangsúlyozta.

Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője egyedülálló magyar kezdeményezésnek nevezte a régióban a roma szakkollégiumi hálózat intézményét. A  Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitója minden évben kiemelt rendezvény – mondta.

Hozzátette: a végzett hallgatók nagy részének van munkája, sikeresen boldogulnak, az alapítvány pedig fontosnak tartja, hogy a roma fiatalokat minél nagyobb társadalmi szerepvállalásra ösztönözze.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint a szakkollégiumok a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítik a cigány kultúra elmélyítését és keresztény erkölcsi alapozású világnézeti beállítódást adnak.

A KRSZH célja sokoldalúan képzett, szakmai munkájában magas szintre törekvő, a továbbfejlődésre nyitott, elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek nevelése.

A KRSZH találkozót 2011 óta minden évben megrendezik. Az idén Szolnok ad otthont a kétnapos rendezvénynek. Az elmúlt években uniós, 2019 januárjától pedig magyar költségvetési forrásokból finanszírozzák a programokat. Idén a találkozó fő témája az önkéntesség, amihez kapcsolódóan – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – a helyi görögkatolikus óvodában és iskolában végeznek önkéntes munkát a hallgatók.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!