Megszüntetnék a katolikus kórházak állami támogatását Írországban

Egy, az ír Egészségügyi Minisztérium által készített jelentés megszüntetné azon katolikus kórházak állami támogatását, amelyek nem hajlandók abortuszt vagy sterilizációt végezni. Ezen felül a dokumentum azt is megállapítja, hogy a katolikus intézményekben látható vallási szimbólumok esetében tekintettel kellene lenni a páciens személyes meggyőződésére is.

A február végén nyilvánosságra hozott jelentés elsősorban az állam és más független szervezetek kapcsolatát vizsgálta; így került sor az egyház által működtetett tizenkét kórház átvilágítására is. Ezek a kórházak az ország betegágyainak mintegy 26 százalékát teszik ki és évente 1,34 milliárd eurót kapnak támogatásként a központi költségvetésből.

A Catherine Day vezette csoport ajánlása szerint az intézményeknek azt is meg kell fontolniuk, hogy az épületekben előforduló vallási jelképeik (keresztek, képek, plakátok, kápolnák stb.), milyen hatással vannak ügyfeleikre vagy betegeikre. Leo Varadkar ír miniszterelnök ugyanakkor cáfolta, hogy kormánya a keresztek eltávolítását tervezné a kórházakból, az állami támogatások megvonása pedig komoly zavarokat okozna az egészségügyi ellátásban.

Forrás: kath.net

Kép: Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre