Kiszelly Zoltán: A migráció legfontosabb gátja a magyar kormány

Vasárnap jelent meg Orbán Viktor Die Weltnek adott interjúja. A kormányfő által a beszélgetésben vázolt javaslatával és a „bevándorláspárti sajtó” reakciójával Kiszelly Zoltán foglalkozott a Mozgástér blogon megjelent írásában.

A politológus cikkében leszögezi, az európai embereket egyértelműen az újkori népvándorlás kérdése foglalkoztatja a legjobban, a „balliberális propagandasajtó” nem foglalkozik a témával, inkább kikerülik azt, vagy egyenesen „a migráció elkerülhetetlenségét, a keresztény Európa »ideje múltságát«, valamint a tömeges bevándorlás vélt demográfiai és gazdasági előnyeit” hangoztatják.

 „Sebaj, a valóságot úgysem lehet letagadni” – summázza a helyzetet Kiszelly Zoltán.

A szakértő szerint a 2015-ös migrációs válságra adott uniós válasz következményeként egy bizonytalan politikai légkör alakult ki, aminek „köztudottan a spekulánsok örülnek a legjobban, ezért nem véletlen, hogy Soros György egyre többet jár Brüsszelbe”.

A politológus hangsúlyozza, a milliárdos tőzsdespekuláns európai uniós szövetségesei beengednék a migránsokat, ennek legfontosabb gátját pedig a magyar kormány képezi – elég csak Orbán Viktor előremutató, a Die Welt-nek adott vasárnapi interjújában tett javaslatára gondolni: a migráció megakadályozását az Európai Bizottság helyett a schengeni övezet belügyminisztereiből álló tanács irányítsa.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) konfliktusos helyzetéről a politológus kifejti, azoknak a minipártoknak, amelyek kezdeményezték a kizárást, összesen lehet annyi képviselőjük, mint a Fidesznek, „ráadásul a májusi választáson a legtöbb EPP-párt (így a CDU és a CSU) is várhatóan mandátumokat veszít, míg a Fidesz/KDNP a felmérések szerint inkább erősödni fog”.

A kormányközeliséggel egyáltalán nem vádolható Politico hétfőn megjelent cikkével kapcsolatban Kiszelly megjegyzi, hogy abban „a magyar-német jobboldali együttműködés végéről fantáziálnak”, céljuk pedig nem más, mint a német politika nyomás alá helyezése.

 „Mintha a plakátról lelépve maga Soros György diktálta volna a cikket, éket verve a migráció  kérdésétől eltekintve a legtöbb kérdésben egyetértő Berlin és Budapest közé” – zárja mondandóját a politológus.

A Orbán Viktor interjújáról bővebben itt olvashat, a német sajtóban a cikkel kapcsolatban megjelent reakciókról pedig itt.

Az eredeti írás ide kattintva elérhető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre