Orbán: a német-magyar politikai kapcsolatokban a bevándorlás okozta a törést

Nem szeretem a bosszú politikáját címmel közölt interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lap. A kormányfő a magyar-német viszonyról kiemelte, hogy a negatívumok kizárólag a politikának köszönhetőek, és az élet minden más területén kiválóak a kapcsolatok. A törést a politikai kapcsolatokban egyedül a bevándorlás okozta. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyarok ragaszkodnak a nemzetek önvédelemhez való jogához, a németeknek viszont más a filozófiájuk.

Biztos rám is jut egy rész a felelősségből a magyar-német rossz politikai közérzetért

– mondta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ha a politikusok tehetnek erről, akkor ez rá is vonatkozik-e.

A különbségek a migránskérdésben ugyan nem áthidalhatók, de kezelhetők. Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni.

A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy majdnem négy év telt el a migrációs válság csúcspontja óta, azt mondta, hogy minden, amit 2015 óta megéltünk, még erősebb formában újra meg fog történni, mert az arab világ népessége hamarosan meghaladja az EU-ét, és akkor még nem beszéltünk Fekete-Afrikáról, ahol ilyen sok embert aligha tudnak eltartani.

Magyarország szerinte ebben a helyzetben határország, amely teljes készültségben él és tudja, kizárólag a török kormánytól függ, hogy az ott élő több millió menekült megindul-e Európa felé. Németország viszont védettebb helyen fekszik, és ezért biztonságosabbnak érzi helyzetét. A kormányfő elmondta, hogy ebből, és az eltérő történelmi tapasztalatunkból ered a különböző gondolkodásmódunk.

A migrációval foglalkozó kormányzati kampányról az Európai Néppártban (EPP) megfogalmazott bírálatokkal kapcsolatban kifejtette, az EPP problémája abból fakad, hogy nagyra nőtt, északi tagjai közelebb állnak Emmanuel Macron francia elnökhöz, mint a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), és sajnos a migráció itt is kiélezte a különbségeket.

A kampány egyik fő alakjával, Jean-Claude Junckerrel kapcsolatban kiemelte, hogy a luxemburgi EPP-s politikus megítélése Nyugaton és Keleten merőben különbözik, Nyugat-Európában az EPP azzal kampányol, hogy az új csúcsjelölt, Manfred Weber majd Juncker úr munkáját folytatni fogja, ami Közép-Európában politikai öngyilkosság, mivel Juncker úrnak itt alig van tekintélye.

Ha az EPP győzni szeretne Közép-Európában, azt kell mondania itt: Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő

– mondta Orbán Viktor.

Nem szeretem a bosszú politikáját, a bosszú mindig hátrafelé van, és visszahúzza az embert

– tette hozzá a kérdésre, hogy a plakátokkal bosszulják-e meg, hogy Junkcer követelte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Mint mondta, Juncker kedves ember, akinek a legidétlenebb és legostobább gesztusait is megbocsátja az ember, és nincs köztük ellenszenv. Azonban kísérlete a Fidesz kizáratására személyes illojalitás, és nem várhatja el senki, hogy az illojalitásra ne adjunk választ, még ha ez egy kedves ember illojalitása is.

Arra a felvetésre, hogy a magyarországi plakátok antiszemita vonásokat hordoznak elmondta, hogy egy ilyen plakátról Magyarországon senkinek nem jut az eszébe az antiszemitizmus. A felvetés számára egy német problémának tűnik. Régebben létezett antiszemitizmus a keresztény jobboldalon Magyarországon is, de a kormányfő szerint azt visszaszorították, és ma új jellege van az antiszemitizmusnak: a zsidók és az Izrael ellen irányuló ellenségességet ma a migráció hozza be a társadalmainkba. Orbán Viktor hozzátette ezért van az, hogy Nyugat-Európában az antiszemitizmus nő, míg Közép-Európában csökken. Európának nincsen koncepciója ez ellen, pedig kellene.

A kampány másik alakja, Soros György a globalizmus rosszabbik arcát testesíti meg. A miniszterelnök kifejtette, hogy az egyik oldalon Magyarország áll, amelyet választott vezetői képviselnek. A másik oldalon a senki által meg nem választott, Soros György által finanszírozott nemzetközi civilszervezetek, NGO-k, amelyek azt akarják, hogy egy másfajta migrációs politikát folytassunk.Kiemelte azt is, hogy az európai parlamenti választáson a migrációs politika a tét, és a migrációbarát politikát ők ketten testesítik meg.

A kampány következő szakaszában, amely már pártkampány lesz, egy további szereplőt fognak a plakátokon látni, Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik – utalt az európai szocialisták csúcsjelöltjére.

Soros György szerepe az európai politikában nem megkerülhető, és mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans bevallottan a szövetségese

– mondta Orbán Viktor.

A kampány miatti támadás a baloldalról indul, és ha a Fidesz nem létezne, akkor valaki mást támadnának. Mindig lesz valaki, akit a baloldal kipécéz, ez a hatalomtechnikájuk lényege. Ezt hívják szalámitaktikának, a cél pedig az, hogy meggyengítsék az EPP-t, és átvegyék Európa irányítását.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ez tehát nem szellemi, hanem hatalmi természetű küzdelem. Ezt kellene megérteni. Nem mindenki érti ezt, de a politikai szakirodalomban Lenin nyomán ők a +hasznos idióták+, akik miközben azt hiszik, hogy szellemi harcot vívnak, valójában mások, sőt az ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják.

Kérdésre megerősítette: ez az EPP azon tagjaira is vonatkozik, akik az egység, az erők összefogása helyett a megosztást tartják jónak.

Lehet, hogy Juncker úr javasolja a mi kizárásunkat, de én sosem követelném a luxemburgiak kizárását, mert ez a baloldal malmára hajtaná a vizet, és Európa baloldali hatalmi átvételét készíteném elő ezáltal

– mondta Orbán Viktor.

(MTI)