Jól fogadták a német lapok Orbán Welt am Sonntag-interjúját

Orbán Viktor miniszterelnök „Nem szeretem a bosszú politikáját” címmel közölt, a Welt am Sonntagnak adott interjúja kivételesen szívélyesnek nevezhető fogadtatásra talált Németországban.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) azt emeli ki, hogy Orbán Viktor a migrációs politika újraalakítását javasolja. A miniszterelnököt idézve arról írnak, hogy a különböző szemléletek ellenére meg kell találni az együttélés módszerét, ki kell venni azokat a kérdéseket a bizottság kezéből, amik a migrációs kérdés kapcsán merülnek, merültek fel.

Egy európai szintű intézményt kell létrehozni, ami ezeket a kérdéseket kezeli – szemlézi a lap Orbán Viktor szavait. A FAZ ezt követően a vitatott plakátkampányt, az ENP-ből való kizárást, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer–Orbán Viktor találkozót boncolgatja. Végül Horst Seehofer (CSU) azon javaslatát taglalja, mely szerint bizonyos országokat ki lehessen hagyni a migránsokat érintő elosztásból (migránskvóta), de egyben megjegyzik azt is, hogy ezt a javaslatot a kancelláriahivatal nem erősítette meg.

A Deutsche Welle szerint Orbán Viktor nem tanúsít megértést az Európai Néppárt kritikusaival szemben, ráadásul újabb plakátkampányba kezd az azt övező felháborodás ellenére. A Deutsche Welle publicistája szerint Orbán Viktor elismerte, hogy a német-magyar viszonyokban törés keletkezett, ami egyedül a migrációs kérdésre vezethető vissza. A migrációs kérdést nem tekinti lezártnak, és a migrációs politika újraalakítása mellett áll ki. Majd a plakátkampány kapcsán megemlíti, hogy bár a Jean-Claude Juncker elleni plakátok március közepén lekerülnek a hirdetőtáblákról, újabb plakátkampány következik, már Frans Timmermans-szal.

A Süddeusche Zeitung is a migrációs politika újraalakításának gondolatát emeli ki elsőként. Gyakorlatilag üdvözli, hogy új európai szintű intézmény létrehozása mellett áll ki Orbán Viktor – majd megjegyzi, hogy az Európai Néppárt-beli kritikusait a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezi. A cikk kitér még a német–magyar viszonyban bekövetkezett törésre, amely Orbán Viktor megfogalmazása szerint „csak a politikának köszönhető”, és ezt részben  magára is vállalja. Kiemelik, hogy a menekültek elosztásának kérdését nem tartja Orbán Viktor lezártnak. Végül a Süddeusche Zeitung is kitér a plakátkampányra, és ennek kapcsán a Fidesz Néppártból való lehetséges kizárására is.

Orbán Viktor miniszterelnök Welt am Sonntagnak adott interjújáról itt írtunk. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre