Csúcstalálkozót tartanak az egyházi vezetők a szexuális bántalmazások orvoslására

Ferenc pápa nyitotta meg a csúcstalálkozót, melyen az összegyűlt egyházi vezetőket arra szólította fel, hogy konkrét lépéseket fogalmazzanak meg a római katolikus anyaszentegyházban történő szexuális visszaélések kezelésére.

Az elmúlt években a Katolikus Egyház sokat küzdött a szexuális bántalmazások ügyeinek kezelésével, mikor újabb és újabb papokról bizonyosodott be, hogy vétkesek voltak.

2018 augusztusában Pennsylvania újra az ügyre irányította a világ figyelmét egy 1300 oldalas jelentés közreadásával, amely 301 pap és több mint egyezer megrontott gyermek esetét dokumentálja.

A jelentésre válaszul Ferenc pápa múlt szeptemberben bejelentette, hogy megrendezésre kerül egy csúcstalálkozó a Vatikánban, melynek célja, hogy elszámoljanak a szexuális bántalmazások ügyével.

A csütörtökön megkezdődött csúcson – mely a Kiskorúak Védelme az Egyházban címet viseli – körülbelül 200 egyházi vezető gyűlt össze, a világ minden tájáról érkezve, hogy vasárnapig megoldást találjanak az egyre égetőbb kérdésekre.

Ferenc pápa megnyitó beszédében úgy fogalmazott; a jelenlévőknek muszáj valami módot találni az Egyházat és az emberiséget megfertőző gonosz elleni küzdelemre.

“Isten szent népének figyelő szemei rajtunk függnek, és nem egyszerű és kiszámítható elítélő szavakat várnak tőlünk, hanem hogy kézzelfogható és hatékony lépéseket tegyünk.”

Ferenc pápa a Szentlelket kérte, hogy ezekben a napokban, megtartva a jelenlévőket, segítsen, hogy ez a gonosz átformálódva az Egyház nagyobb tudatosságára és megtisztulására szolgáljon.

“Szűz Mária világosítsa meg értelmünket, amíg keressük a gyógyírt gyermekekben és a hívekben, a pedofília által okozott mély sebekre”- fejezte be beszédét Ferenc pápa.

A napirend részeként az egyházi vezetőknek videón rögzített tanúságtételeket is végig kell nézniük, melyen az áldozatul esett gyermekek, keresztények számolnak be a történetükről.

Az egyik chilei áldozat így fogalmazott:

“Az első dolog, amit megkaptam, hogy hazug vagyok; a hátukat mutatták nekem és azt mondták, hogy én és a többiek az Egyház ellenségei vagyunk. Ez a jelenség nem csak Chilében fordul elő… az egész világon jelen van ez, de véget kell érjen!”

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: The Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre