150 ezer ember adományából hozták helyre az aleppói örmény templomot

2015-ben az iszlamisták felrobbantották a közel ötszáz éves örmény katedrálist. Az adományoknak köszönhetően az örmény ortodoxok  már a saját templomukban ünnepelhetik Jézus feltámadását.

Tavaszra megnyithatja kapuit Aleppó örmény ortodox temploma, miután két évig tartó restauráláson és újjáépítésen esett át  – közölte a Rai Novosti.

 A Negyven Mártír Székesegyházat 2015 áprilisában az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai robbantották fel, majd a Harakat Nur Al-Din Al-Zenki terrorszervezet iszlamistái rabolták el a templom megmaradt műkincseit. Az iszlamista csoportok hetven százalékban elpusztították az Aleppó központjában lévő templomot – közölte a Khabar Armani, az arab világ örmény diaszpórájáról szóló hírportál.

A munka mérete hatalmas volt. A templom folyosója teljesen elpusztult, újra kellett az egészet építeni. A régi, eredeti köveket használtuk fel. Ez nagyon alapos munkát igényelt – mondta Karbis Tamasian aleppói mérnök.

A Negyven Mártír Katedrális helyreállításáért hatalmas összefogás jött létre. Az iraki Ishtar TV szerint több mint százötven ezer aleppói örmény és szír nyújtott anyagi támogatást a nemes ügynek.

A képre kattintva galéria nyílik!

A történelmi templom megépítése a XVI. századra nyúlik vissza, bővítésére 1916-ban került sor, miután a török és kurd csapatok elől menekült örmények Aleppóba érkeztek. Az örmény katedrális egyedülálló ikongyűjteménnyel rendelkezik, amiket az aleppói örmény művészek készítettek a XIX. század elején.

A leghíresebb ikon “Az utolsó ítélet”, amit  Naamatallah bin Al-Khouri Youssef atya készített.

A 2011-ben kirobbant szíriai konfliktus előtt Aleppó lakosságának 12,5 százaléka volt keresztény, ami közel 300 000 lelket tesz ki. Aleppóban az  örményeknek három felekezetük van.  A legnagyobb közösséggel az ortodoxok rendelkeznek, majd a katolikusok és a reformátusok következnek a sorban. Miután az iszlamisták elfoglalták a város nyugati részét, az örmények többsége elmenekült Aleppóból.

Kassab Adonis

képek: khabararmani.com

https://s4c.news/2018/12/23/ezrevel-akarnak-hazaterni-az-aleppoi-ormenyek/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!