Beer Miklós püspök: Az egyházzenei kiszorítósdi nem lehet a jövő útja

A 777 szerkesztőségének „Melyik az ütősebb: Orgona vs Gitár?” című, január végi „Offline” eseménye bizonyos indulatokat szított, amely indulatok egy nem minden esetben kíméletes komment-háborúban nyilvánultak meg. A háttérben húzódó szakmai vitával kapcsolatban a hivatalos egyházi álláspontról kérdeztük dr. Beer Miklós egyházzenéért felelős püspököt, aki az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE), azaz a katolikus püspöki konferencia egyházzenei tanácsadó testületének elnöke és a Liturgikus Bizottság tagja.

Vasárnap.hu: Január 28-án az egyházi komoly- és könnyűzene képviselői ültek le egy asztalhoz, hogy rámutassanak: az egyházban létező zenei műfajok békében megférnek egymás mellett a liturgiai szolgálatban is. Mi az egyházzene és a könnyűzene viszonyával kapcsolatban a hivatalos egyházi álláspont?

Beer Miklós: Az egyházzenei kiszorítósdi biztosan nem lehet a jövő útja. Ez a kérdéskör már hosszú évekre visszamenően is probléma volt, ami teljes mértékben azóta sem jutott nyugvópontra. Az egyházzenészek érzékenységi küszöbe sokkal magasabb, mint nagy általánosságban a többi emberé. Engem személy szerint régóta bánt ez a műfaji féltékenység és irigykedés, amely egyházzenei oldalról jelentkezik.

Nem szabad hagyni, hogy ez a fajta ellenségeskedés újra feléledjen.

Vasárnap.hu: Ez a neuralgikus probléma csak a könnyűzenével szemben jelentkezik?

Beer Miklós: Sajnos ez az „antikollegiális” szemlélet nem csak a könnyűzene és a komolyzene között tapasztalható, hanem a hagyományos egyházzenét művelők körében is gyakran előfordul – az orgonaművészek vérre menő művészeti csatározásaiban. 

Vasárnap.hu: Mi a kritériuma annak, hogy egy adott műfaj szent szolgálatba szegődjön?

Beer Miklós: A cél, hogy a zene is a Jóistenhez vigyen minket közelebb. Attól nevezhető szentnek, hogy az valóban Isten dicséretét tartja szem előtt, illetve ezzel a szándékkal született, és a biblikus szövegeket énekli meg. A Jóisten egy sokszínű világot bízott ránk, amelyben mi is élhetünk.

Egymás elfogadása és megbecsülése – ahogyan az élet egyéb területein – az egyházzenében, a különböző műfajok között is feladat.

Vasárnap.hu: Az egyház hivatalos hangszere az orgona. Vajon ettől még az egyéb, akár újabb kori hangszereknek is van létjogosultságuk a zenei szolgálatban, amennyiben azok nem öncélúan, hanem a liturgia szolgálatának figyelembe vételével szólalnak meg?

Beer Miklós: Természetesen minden hangszernek lehet helye az egyházi zenei szolgálatban, ez nem kérdés. A lényegesebb ennél, hogy nem műfajokról kellene itt beszélni és vitázni. Mert

nem az a kérdés, hogy könnyűzene van-e vagy komolyzene, hanem hogy a zene hiteles-e vagy sem.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre