Franciaországba száll a Budapest angyala

Óriási siker: hamarosan Franciaországban is megjelenik az '56-os emlékév egyik különlegessége, a Budapest angyala című képregényalbum! Tallai Gábort, a Terror Háza Múzeum történész-programigazgatóját, a mű íróját kérdeztük.

– Nem állítom, hogy uraltam volna az arcvonásaimat, amikor Futaki Attila rajzoló barátom jelezte: a Glenat Kiadóház meg akarja jelentetni a Budapest Angyalát – meséli Tallai. – Attilát ismerték, ismerik és a munkáit szeretik nagyon, úgyhogy a realitásoknál maradva: Futaki Attila népszerűsége irányította a figyelmüket a képregényre. Az, hogy utána a kiadás mellett döntöttek, már izgalmas többlet. Ha nem felelt volna meg elvárásaiknak, másképp döntenek, nem kétséges. Az előszó megírására egyébként nem csekélyebb személyiséget kértek fel, mint Stéphane Courtois-t, A kommunizmus fekete könyvének szerkesztőjét. Van minek örülnünk idehaza!

Gyorsan jegyezzük meg: az ’56-os események emlékét nemcsak (rendkívül sajátos szempontból) felidéző, hanem kvázi-mágikusan újjáteremtő, egészen a küszöbünkig hozó Budapest angyala az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb, talán leginkább elgondolkodtató magyar képregénye – mindenkinek bátran ajánljuk!

Ráadásul – mint sikerült megtudnunk – a szerzőpáros hamarosan újabb albummal jelentkezik. Tallai Gábor erről a projektről egyelőre nem szívesen nyilatkozik, de néhány információmorzsát azért mégiscsak kaptunk tőle. – Épp most fejeztem be egy újabb forgatókönyvet Attilával. Témáját nem irigységből nem jelölöm meg, hanem mert a kész képregényhez vezető út elég döcögős és a bejárása közel egy évet igényel. Mindenesetre nekünk, magyaroknak igencsak szívhez szóló sztori ez. Amikor Attila elolvasta az első verziót, felvillanyozva hívott, hogy azonnal nekiáll. A történet főhőse a világ legismertebb magyarja… Ha elkészülne, az boldogság lenne a javából – tudtuk meg Gábortól.

Kíváncsian várjuk!

Iratkozzon fel hírlevelünkre