Fülöp Attila: a nevelőszülők példát mutatnak a társadalomnak

A nevelőszülők példát mutatnak a társadalomnak arról, hogy egy közösségben, nemzetben mindig lesz olyan, aki segít a bajba jutottaknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Fülöp Attila a nevelőszülői hálózatot népszerűsítő, országos kampány szekszárdi állomásán hangsúlyozta, szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gyermekvédelemben olyan emberek dolgoznak, akik közösségünknek jószolgálati nagykövetei.

A Babits Mihály Kulturális Központban nevelőszülők, gyermekek, fiatalok előtt azt mondta, hogy toborzást is végeznek, a nevelőszülői hálózat megerősítése és utánpótlásának biztosítása érdekében. A minisztérium szeretné felhívni a figyelmet a nevelőszülői programra, és szeretnék elérni, hogy egyre többen vállalják ezt a hivatást annak minden szépségével és nehézségével együtt.

A gyermekvédelemmel elmondása szerint a jövőben is kiemelten foglalkozik a kormányzat. Fülöp Attila utalt arra is, hogy 2014-től a nevelőszülőség speciális foglalkoztatási jogviszonynak minősül, és 2020. január 1-től bevezetik a nevelőszülői gyedet, ami azt jelenti, hogy a gyermek kétéves kora alatt a nevelőszülők is jogosultak lesznek az ellátásra.

A népszerűsítő kampány részeként minden megyében a nevelőszülők pódiumbeszélgetésen mondják el tapasztalataikat, a gyerekeknek, fiataloknak pedig Lehetetlen nincs címmel rajzpályázatot hirdettek, amelyen országszerte háromezren vettek részt.

Minden szakmai konferenciánál többet ér, ha valaki végignézi ezeket a rajzokat

– jegyezte meg a politikus.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy jelenleg 23 ezer állami gondoskodás alatt lévő gyermekből 15 ezren vannak nevelőszülőknél, azt szeretnék, ha minden gyermek, akinek esetében az lehetséges, családi közösségben nőhessen fel. A szocializáció szempontjából is fontos, hogy a gyermek megtalálja azt a bizalmi köteléket, amelyet elvesztett.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!