Nem áldozhatott az abortuszpárti ír képviselő

Nem járulhatott szentáldozáshoz Írországban egy parlamenti képviselő, aki előbb a népszavazáson, majd a képviselők által lefolytatott voksolás alkalmával is az abortuszliberalizáció mellett szavazott.

John Hogan, az írországi Multyfarnham plébánosa megtagadta az oltáriszentség kiszolgáltatását Robert Troy abortuszpárti képviselő előtt. A jobbközép Fianna Fáil párt politikusa az alkotmánymódosítás mellett voksolt a 2018. májusi referendumon, amelynek következtében 2019. január 1-től a 12. hétig Írországban is legálissá vált a magzatgyilkosság. A Sunday Times tudósítása szerint az eset még január 4-én történt egy gyászmisén.

Robert Troy egy decemberi interjú alkalmával beszélt arról, hogy hosszú vívódások után úgy döntött, megszavazza az alkotmány életvédő cikkelyének eltörlését. Mint közismert, a népszavazáson az ír választók 66,4 százaléka mondott igent az abortusz legalizálására, az új törvényt pedig a parlament (Troy képviselő szavazatával együtt) szintén nagy többséggel fogadta el.

A referendumot követően Kevin Doran, Elphin püspöke korábban kijelentette, hogy az igennel szavazók súlyosan vétkeztek és esetükben szentgyónás mindenképpen kívánatos lenne. Joseph Ratzinger bíboros (a későbbi XVI. Benedek pápa), még a Hittani Kongregáció prefektusaként, 2004-ben állásfoglalást tett közzé, amely a szentáldozás körülményeire is kitér abortusz és eutanázia esetében. A dokumentum egyértelműen fogalmaz;

azok a személyek, akik magzatelhajtásban formálisan együttműködnek (legyen szó akár katolikus politikus kampányáról vagy szavazatáról), nem vehetik magukhoz az oltáriszentséget. 

 

Forrás: kath.net.

Fotó: Fianna Fáil.

https://s4c.news/2018/05/30/a-jozan-esz-halala-az-abortuszt-bevezeto-ir-nepszavazas-margojara/

Iratkozzon fel hírlevelünkre