A New England Patriots nyerte az 53. Super Bowlt

Az Atlantában megrendezett Super Bowl-döntő talán minden idők legabszurdabb NFL (profi amerikaifutball-liga) nagydöntőjét hozta el. A Super Bowl-ok történetének legkevesebb pontjával záruló mérkőzést végül a New England Patriots nyerte a Los Angeles Rams ellenében 13-3-ra.

Tom Brady, a New England Patriots (b, hátul) és Ndamukong Suh, a Los Angeles Rams játékosa (93). MTI/AP/Morry Gash

Nem ez volt Tom Brady legjobb meccse karrierje során, már-már közhelyszerűen írja mindenki, mindenhol, hogy a Patriots irányítója mennyire „visszafogottan” játszott. Ez vitathatatlan, de azért csak kiosztott egy mindent eldöntő csodapasszt, aminek köszönhetően később megszerezték a mérkőzés egyetlen touch down-ját – így eldöntve a Super Bowl-t.

A Patriots a győzelemmel történetének hatodik bajnoki címét szerezte meg, amivel utolérte az örök rangsor élén a Pittsburgh Steelerst. Tom Bradynek ugyancsak ez volt a hatodik bajnoki címe, amivel egyedüli csúcstartó lett az NFL-ben. Bradyt kora miatt – 42 éves lesz – sokat kritizálják, de ő kijelentette, hogy ha bírja, 45 éves koráig folytatja a játékot.

Az atlantai Mercedes-Benz stadion a New England Patriots és a Los Angeles Rams elleni mérkőzés végén az Egyesült Államok profi amerikaifutball-ligájának (NFL) 53. alkalommal rendezett döntőjében. MTI/AP/Charlie Riedel

Az első támadást a New England vezethette és a futójátékokkal jól is haladt előre, de a kilencedik nagydöntőjén szereplő Tom Brady rögtön az első passzából eladta a labdát. A Rams ugyanakkor nem élt a lehetőséggel, így újra a riválishoz került a labda. A következő támadássorozat végén már pontokat szerezhetett volna a Patriots, de Stephen Gostkowski 46 yardról mellé rúgta mezőnygól-kísérletét. A második negyed elején megszerezte a vezetést a New England, Gostkowski 42 yardról ezúttal már nem hibázott.

Az első félidő a védelmekről szólt, így a nagyszünetig nem is változott az eredmény (3-0).

A Rams első valamire való támadását a harmadik negyed közepén vitte végig, de be kellett érnie Greg Zuerlein 53 yardos mezőnygóljával (3-3).  A negyedik negyed elején is a védelmek domináltak, majd hosszú idő után Brady remek passzokkal juttatta el a támadókat a gólvonalig, onnan pedig a futó Sony Michel megszerezte a mérkőzés első touchdownját (10-3). A Rams az egyenlítés reményében támadhatott, jól is haladt előre, de Jared Goff, a Rams irányítója 4 perc 17 másodperccel a vége előtt eladta a labdát. A hátralevő időben a Patriots futásokkal mezőnygól távolságig jutott, Gostkowski pedig 41 yardról berúgta, amivel bebiztosította a győzelmet. A Rams bő egy perccel a vége előtt még mindent egy lapra feltéve támadott, de csak Zuerlein kihagyott mezőnygóljáig jutott el.

A mérkőzés legértékesebb játékosa (MVP) az elkapó Julian Edelman lett.

Az USA-ban kisebbfajta nemzeti ünnepnek számít az esemény, több millióan nézik ilyenkor a televíziót, a helyszínről pedig ezúttal 75 ezeren tekintették meg a meccset. A legértékesebb televíziós kereskedelmi percek miatt évről évre nő az NFL árbevétele.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre