Szijjártó: megállapodtunk a lengyelekkel a humanitárius segítségnyújtás folytatásában

Magyarország és Lengyelország megállapodott a migráció forrásainál nyújtott humanitárius segítség folytatásában – közölte az MTI-vel a Varsóban tárgyaló Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint kiemelt jelentősége van az üldözött keresztény közösségek megsegítésének. Bejelentette azt is, hogy részt vesz a Közel-Kelet helyzetéről tartandó, február közepén esedékes globális fórumon.

Magyarország és Lengyelország ellenzi, hogy “hátsó ajtón”, különböző uniós és ENSZ-dokumentumokba fejezetenként beiktatva, visszahozzák a migrációs csomagot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban, az MTI-nek nyilatkozva. 

A miniszter azután adott interjút, hogy tárgyalt Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint “mind a nemzetközi liberális politikai elitnek, mind a Soros György által támogatott hálózatnak” óriási csalódást okozott, hogy tavaly decemberben az ENSZ globális migrációs csomagjára 40 ország nem szavazott igennel. Úgy fogalmazott, “ezek a körök” ezáltal elvesztették a lehetőséget egy új nemzetközi jogi precedens megteremtésére, mely alapján a migrációt ellenző országoknak is a bevándorlás céljává kellene válniuk. Felidézte: a migrációs csomagra Magyarország és Lengyelország is nemet mondott, emellett a visegrádi csoport (V4) keretében folytatott együttműködésüknek köszönhetően az Európai Unió napirendjéről lekerültek a kötelező menekültelosztási kvóták.

A miniszter kifejtette: “jól látható a törekvés arra, hogy az ENSZ, illetve az EU különböző dokumentumaiban a globális migrációs csomagot fejezetenként hozzák vissza”, és ha együtt, egységében nem sikerült, akkor így teremtsenek belőle nemzetközi jogi hivatkozási alapot.

A Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokról közölte: megegyezésük szerint a két ország összefog annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasonló kísérleteket, akár a globális migrációs csomagra, akár a kötelező letelepítési kvótákra vonatkozóan.

Ellenzik azt is, hogy a határvédelem bármelyik kérdését kivegyék a nemzeti hatáskörből – nyomatékosította. “Ragaszkodunk ahhoz, hogy a határvédelemnek és a határőrizetnek továbbá is száz százalékig nemzeti hatáskörben kell maradnia”, és ahhoz is, hogy “kizárólag mi magunk dönthetjük el, kiket akarunk beengedni saját országainkba, kikkel akarunk együtt élni”.

Joachim Brudzinskival megállapodtak a migráció forrásainál nyújtott humanitárius segítség folytatásában – közölte Szijjártó Péter, és kiemelte az üldözött keresztényeknek adott támogatás fontosságát, a segítségnyújtás az eddiginél még jobb összehangolását.

Az MTI-nek az amerikai-lengyel szervezésű varsói, a közel-keleti helyzetről szóló konferenciára vonatkozó kérdésére válaszolva Szijjártó bejelentette: részt vesz ezen a február közepén esedékes globális miniszteri értekezleten. 

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre