Megállapodás született a fővárosi fenntartású színházak támogatásáról

A színházi életben hónapok óta áll a bál a tao-támogatások kiesése miatt. Úgy tűnik ennek a kálváriának ma került pont a végére, hiszen megállapodás született Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Tarlós István főpolgármester között.

Fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak.

Gulyás Gergely elmondta, hogy politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között. A főpolgármester kiharcolta, hogy a fővárosi fenntartású színházak az eddigi tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak majd.

Összesen 3,5 milliárd forintot.

Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat. Gulyás Gergely hozzátette, hogy Tarlós István több alkalommal is jelezte a kormánynak:

„a tao-rendszer átalakítását a maga részéről csak akkor tudja támogatni, ha semmilyen veszteséget nem jelent a budapesti színházaknak.”

A tao-rendszert illetően “szinte közmegegyezés” volt abban, hogy visszaélések vannak a rendszerben, ezért azt meg kell szüntetni. Majd amikor ez megtörtént, elég sok észrevétel volt arról, hogy mégse volt olyan rossz ez a rendszer, tette hozzá Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2017-ben a befogadott tao-támogatás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy színház esetében összesen valamivel kevesebb mint 2,6 milliárd forint, 2018-ban pedig az előzetes számítások alapján ez az összeg 3,3 milliárd forint volt.

“Budapesten a tao megszüntetéséből adódó kérdéseket rendeztük, megszüntettük a visszaéléseket, ugyanakkor ez nem jár azzal, hogy a színházak kevesebb forráshoz jutnának, sőt (…) a főpolgármester (…) kiállásának következtében több támogatást kapnak a fővárosi színházak. Ez pedig egy világos, egyértelmű, szabályozott és átlátható rendszerben történik” – mondta Gulyás Gergely.

Tarlós István hozzátette, hogy a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és “addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes”. Politikai értelemben “kizárólag és pontosan” a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást. Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével kötöttek egy megállapodást, amely alapján elvállalta a 2019-es főpolgármester-jelöltséget. A dokumentum egyik lényeges pontja, hogy:

 “Ezt a várost én vezethetem.”

A tao-támogatások megszűntek, de az lényeges, hogy a fővárosi fenntartású intézmények esetében a főváros kompetenciája ne szűnjön meg. Tarlós István kijelentette: garantálni tudja, hogy az új támogatási rendszer így működik majd és így is marad.

Az összeget Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettessel osztják majd el, a színigazgatók véleményét kikérve.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kijelentette, hogy a kormány tartotta az ígéretét, a kivezetett tao helyett a 2017. évinek megfelelő pénzösszeget a költségvetésben biztosította az előadó-művészeti szférának. Ennek az összegnek a felosztási rendszere elkészült, és ennek egyik pontja, hogy 3,5 milliárd forintot a fővárosi fenntartású színházak között osztanak el a főpolgármester javaslatának megfelelően.

(Forrás: MTI)