A francia “sárgamellényesek” és a “vöröskendősök” ismét utcára vonulnak

Tizenegyedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton az általános társadalmi elégedetlenséget két hónapja megtestesítő franciaországi sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban, annak ellenére, hogy tíz nappal a nemzeti vita megkezdése után Emmanuel Macron államfő és a kormány népszerűségi mutatója növekedni kezdett és a tüntetők között egyre nagyobbak az ellentétek.

A fővárosban kisebb incidensek is történtek, de délutánig országszerte többségében békések voltak a felvonulások.
A tüntetők követelték Emmanuel Macron lemondását.

A sárgamellényesek számára a legnagyobb kihívás jelenleg az utcai megmozdulások életben tartása, miközben egyre élesebbé váltak a mozgalmon belüli ellentétek a radikálisabb és a mérsékeltebb csoportok között. Állampolgári kezdeményezés tömörülése (RIC) néven a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon induló önálló sárgamellényes lista is ellenérzéseket szült az utcai tiltakozást támogatók körében. 

Mindezek következtében Párizsban négy különböző felvonulást hirdettek meg a sárgamellényesek, de ezúttal valamennyit bejelentették a rendőrségen és biztosították is. A legfőbb menet a forgalomtól elzárt Champs-Élysées sugárúton vonult a belváros irányába.

Délután 4 órára valamennyi sárgamellényes felvonulás a Bastille térre érkezett Párizsban, ahol szinte menetrendszerűen törtek ki az összecsapások a rendőrök és egyes tiltakozók között.

A tiltakozókat nem győzte meg a kormány által tíz nappal ezelőtt helyi szinteken megszervezett úgynevezett nemzeti vita, amelynek keretében mintegy 2 ezer helyen – elsősorban a polgármesteri hivatalokban – vitázhatnak az állampolgárok az életszínvonalról, az adópolitikától, a demokrácia minőségéről és a környezetvédelmi kérdésekről.

Emmanuel Macron azt reméli, hogy ezzel a megoldással a társadalmi elégedetlenség erőszakmentesen kifejezésre juthat és megválaszolható. A radikálisabb utcai tüntetők és vezetőjük, Eric Drouet szerint viszont a vita az időnyerésre játszó kormány elterelő hadművelete.

Csütörtökön az elnök meglepetésszerűen maga is megjelent egy ilyen vitán és mintegy három órán keresztül válaszolt az embereknek, köztük több sárgamellényesnek a megélhetést érintő kérdéseire. Emmanuel Maron a múlt héten két régióban is részt vett a kormány által polgármesterekkel rendezett vitákon és több mint hat órán át válaszolt az ország kormányzását és a reformokat, valamint az elnöki viselkedést érintő kérdésekre, amelynek következtében emelkedni kezdett a tetszési mutatója, s jelenleg a felmérést végző intézetek szerint 28-30 százalékon áll. 

Párizsban szombat este a sárgamellényesek a République (Köztársaság) térre hirdettek virrasztás Sárga éjszaka elnevezéssel, vasárnap pedig szintén állampolgári kezdeményezésre

a sárgamellényesek követeléseit nem támogató úgynevezett Vörös kendősök vonulnak utcára. Céljuk, hogy kifejezzék “a csendes többség” véleményét,

amely meg kívánja “védeni a demokráciát és az intézményeket” a sárgamellényesek tüntetésein november óta tapasztalható erőszakos cselekményekkel és a kifejeződő gyűlölettel szemben.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre