Eldobott szerelmek – Játék Ady asszonyairól  

Ady Endre három nagy szerelme, Léda, Zsuka és Csinszka keltek életre a Petőfi Irodalmi Múzeumban péntek este. A költő halálának 100. évfordulója alkalmából emlékeztek szerelmeire.

Péntek este a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady szerelmeire emlékeztek a kortárs művészek. Az első részben Hámori Gabriella, Trill Zsolt és Vecsei H. Miklós keltették életre Diósy Ödön, Diósyné Brüll Adél és Ady Endre különös hármasát. A levelek és történetek közt Beck Zoltán zenéje töltötte be a termet. A második részben Vecsei H. Miklóst váltva Balla Eszter lépett színre, Boncza Bertaként, Trill Zsolt Adyként, Hámori Gabriella pedig immár Ady volt menyasszonyaként, Zsukaként volt jelen.

Adyt hosszú évekig tartó viharos szerelem kötötte Brüll Adélhoz, a házas nagyvilági asszonyhoz. Léda, ahogy Ady múzsáját nevezte, gyakran invitálta a költőt Párizsba, ahol férjével béreltek egy négyszobás lakást.

Ők hárman a világ egyik legfurcsább összhangját tartották fent, Ady, Léda és férje, Diósy Ödön.

Kint tartózkodásai alatt a házaspár viselte gondját Adynak, az asszony kezelte pénzügyeit, míg férje segített orvosokat keresni Adynak az akkor kezdődő szifiliszéhez.

A szenvedélyes viszonyt hosszú gyötrődések után Ady a Nyugat 1912. május 16-i számában megjelent versével, az Elbocsátó szép üzenettel zárta le, amelyben a költő végleg szakított múzsájával. A teljesen lesújtott asszonyt férje vigasztalta, aki vissza is küldte Adynak a nekik ajándékozott kötetekből kitépett első lapokat, amelyeken Ady ajánlásai vannak. Léda soha többet nem találkozott a költővel, aki az utolsó pillantás lehetőségét is megtagadta az asszonytól, aki Budapestről utazva Bécsben szállt át, és kérte a költőt, az állomáson hadd lássa még egyszer, utoljára. Ady nem válaszolt Léda levelére.

A szakítás alatt már egy új levelezőpartnere is akadt Adynak, egy édes kis „húga”, a fiatal és elbűvölő Boncza Bertuka személyében. Csinszka a tizenhat éves lányok rajongó lelkületével írt levelet a nagy költőnek, és ez a rajongás egész életében megmaradt benne.

Ady mindig is nagy népszerűségnek örvendett a nők körében, több száz rajongói levelet kapott, de valamiért mégis megragadta figyelmét a csucsai lányka.

A svájci intézetben tanuló Bertuka megkapta azt, amire mindennél jobban vágyott: választ Ady Endrétől.

Innentől kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal éveken át tartott a levelezés, de a személyes találkozóra Bertukának még várnia kellett. Közben Adynak új szerelem lépett be az életébe, az értelmes és gondoskodó újságírónő, Dénes Zsófia személyében. Pár hét ismeretség után Zsuka már Ady menyasszonyaként volt számontartva, ápolta és vigyázta a már betegeskedő költőt. Végül a közelgő házasság meghiúsult Zsuka édesanyja miatt, de az asszony mindvégig Ady mellett maradt. Még a Csinszkával való kapcsolatában is támogatta a költőt, és jó barátságot kötött a fiatal feleséggel is.

Édesapja tiltakozása ellenére Csinszka 1915. március 27-én hozzáment a nála tizenhat évvel idősebb Adyhoz, és a költő haláláig mellette maradt.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre