A nyolc boldogság életstílusa

A héten Budapesten találkoznak a Szent János Ispotályos Lovagrend nemzeti szövetségeinek elnökei. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot karitatív és szociális feladatai kapcsán nagyon sokan ismerik Magyarországon. Vajon e Rend, amelynek köpenye alatt végzi tevékenységét, milyen módon van jelen ma a világban?

Egy emberek által alkotott közösség vajon meddig működhet? Van-e olyan küldetés, amely „örök” érvényű, de legalább is emberi léptékkel mérve beláthatatlan ideig érvényes a világban? Úgy tűnik, hogy e Jeruzsálemben 1050 körül létrehozott segítő közösség alapítóinak sikerült rátalálni  a „titokra”, és olyan küldetést fogalmaztak meg utódaik és követőik számára, amely több mint kilencszáz év elteltével is aktuális és értelmezhető maradt.
 
„A hit védelme és a szegények szolgálata.” Így fogalmazódott és fogalmazódik meg máig a Máltaiak küldetése,
 
amelyre az évszázadok során, különböző társadalmakban, különböző államformákban és rendszerekben olyan cselekvéseket lehetett építeni, amelyek választ adtak az adott kor és helyzet valós problémáira.
 
Ma sincs ez másképpen. A világ máltai szervezetei, küldetésük tudatában olyan célokat tűznek maguk elé, amelyek a mai ember problémára válaszolnak és a ma emberének kell azokat megoldani. Magyarországon ugyanilyen módon változik, alakul át a segítő, karitatív munka gyakorlata a mindennapokban. A rendszerváltás óta eltelt harminc évben a hazai feladatvállalások rendszere is gyökeresen alakult át az aktuális kihívások szerint.
 
A korábban megfogalmazott küldetés azonban összeköt bennünket, Máltaiakat, bárhol is legyünk a világban: közösséggé képes formálni a nyolcágú ,,boldogság-kereszt” alatt tevékenykedőket. Ahogy rendalapítónk, Boldog Gellért mondta a Rend tagjainak:
 
„A mi testvéri közösségünk nem fog elmúlni, mert a föld, amelyben ez a növény gyökerezik, a világ nyomora, és mert – ha Isten is úgy akarja – mindig lesznek emberek, akik azon fognak munkálkodni, hogy a szenvedés csökkenjen, a nyomor elviselhetőbbé váljék”.
 
Ferenc pápa keresztény életstílusról vallott gondolata szintén a nyolc boldogságban található meg: ,,az evangélium, Isten szava az új bor, amit kaptunk, de ahhoz, hogy jó keresztények legyünk, újfajta viselkedést kell követnünk. Ezt a keresztényeket jellemző új életstílust a nyolc boldogságból tanulhatjuk meg”. Amelynek magja a mások szenvedésére való figyelés és közvetlen, segítő szerepvállalás – fogalmazott a Szentatya.
 
Hálát adunk, hogy e közel ezer éves történet könyvébe, mi is új lapokat írhatunk, nap mint nap megerősítve elköteleződésünket. Büszkék vagyunk, hogy ez alatt a röpke harminc év alatt olyan tekintélyt szereztünk a Máltai családban, amelyet Rendünk vezetői, a nemzeti szövetségek elnökei azzal is méltatnak, hogy idén hazánkat tisztelik meg jelenlétükkel.
 
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre