A gyerekeink fejlődését és a mi pénztárcánkat védi az állami tankönyvfejlesztés

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza, amelynek során magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt (OH), mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, s ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent cikk szerint Rétvári Bence úgy értékelte, a perek alakulásából is látszik, hogy ezek a cégek csak a profitra hajtanak: összesen kilencvenkettőt nyertünk, és egy esetben veszítettünk, de várjuk a jogegységi határozatot – fogalmazott az államtitkár.

A politikus arra is kitért: kettős céljuk volt azzal, hogy a kormány a 2014-es esztendő elejétől visszavette a tankönyvellátási feladatokat. Egyrészt az, hogy megállítsák a tankönyvek árának folyamatos növekedését, másrészt pedig az, hogy egységes és magas minőségű kiadványok jussanak az oktatókhoz és a diákokhoz.

A szocialista kormányok idején tapasztalható állandó drágulással szemben jelenleg a kilencedik osztályig nem kell fizetni a tankönyvekért,

a rászorulók az érettségiig továbbra is térítésmentesen jutnak hozzájuk; összességében egymillió iskolás kapja ingyen a tankönyveket – emlékeztetett az államtitkár.

A kiadók közötti szinte átláthatatlan érdekháló eredményeképpen a diákok érdekei háttérbe szorultak, de annak köszönhetően, hogy az elmúlt években a tankönyvfejlesztés állami kézbe került, minőségi, új generációs tankönyvek jöttek létre, ami azt is szolgálja, hogy a hátrányosabb helyzetű településekre se kerüljenek rosszabb kiadványok – hangsúlyozta az államtitkár a Magyar Időknek.

(Forrás: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!