Meteoritoktól csak egy ugrás a …

E szellemes plakát a korszak-meghatározó rockegyüttes ikonikus lemezborítójának paródiájával remekül karikírozza ki a pszichoanalízis egyik alapgondolatát, az Ödipusz-komplexust, s végső soron az elmélet azon passzusát, hogy minden, ami az ember fejében megfordulhat, az csak az elfojtott szexuális ösztönökkel lehet kapcsolatos.

Freud és követői hetet-havat összehordtak már arról, hogy álmunkban mit jelent a szántás, a vetés, az injekció, a fúró, a csavarhúzó, a kalapács, a markolatgomb, a szög, a szivar, a cigaretta, a kapu, a kulcs, a dugattyús gép, a mozdony, de még a cérna befűzése is!? Szerintük mindez nem más az álommunkában, mint egy-egy igen örömteli szexuális tevékenység jelképe.

Úgyhogy el ne higgyük egy pillanatra se, mondják a freudisták, hogy a hosszúkás tárgyak álmainkban azok, amik, szerintük a dárda, a lándzsa, a totemoszlop, a gyertya, a májusfa, a nádpálca, a vasrúd, a rakéta, a torpedó, a tű, a tőr, a repülőgép, de még a lazac is…csupán egy fallikus behelyettesítő.

Ezek után, gondolom, már mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy minden, ami üreges: a barlang, a terem, a kehely, a palack, a sírbolt, a sütő, a váza, a táska, az a nők melyik legfontosabb szervét helyettesítheti az álmunkban? (És itt ők sem a Nemzetközi Nőtanácsra gondoltak!)

A magyar szellemtörténet is kitermelte a pesti viccek flaszterhőse alakjában a maga mélylélektan-szakemberét, Mórickát, aki Woody Allennel együtt vallotta, hogy az agya neki is a második legfontosabb szerve.

Mint az ismeretes, a serdülő Móricka szervezetét elárasztó tesztoszteron miatt, a fentiekhez hasonlóan, neki is mindenről mindig ugyanaz jut csak az eszébe…

Az egyik közszájon forgó viccben, amikor Móricka osztályában a tanító nénivel a betűket veszik sorra, akkor az a feladat, hogy a nebulók mondjanak egy-egy szót az éppen akkor tanult betűvel. Ilyenkor a fékezhetetlen agyvelejű Móricka keze mindig elsőként lendül a magasba, de a tanerő nem szívesen engedi megszólalni, hiszen Móricka már számtalanszor bebizonyította, többek között a B, az F, a G és a P betűk kapcsán, hogy mindig csak ama freudista szimbólumok primér jelentései jutnak az eszébe. A tanulmányaik során aztán egyszer csak elértek a T betűhöz, és Móricka a padból majdnem kiesve, megint elsőként jelentkezik, de a tanítónő erősen vacillál, hogy fel merje-e hívni. Végigpörgeti hát a fejében a T-vel kezdődő szavakat, és nagy örömére nem talál közöttük szalonképtelent. Ezért mosolyogva felszólítja Mórickát, álljon elő egy helyes megoldással, aki kitörő örömmel felpattan és bekiabálja: törpe… A komilfó válasz hallatán nagyon megkönnyebbül a tanító néni, de úgy tűnik, túl korán, mert ekkor Móricka széttárja a két karját, és benyögi: „törpe, akinek ekkora fütyköse van!”

Na tehát, e felvezetőre azért volt szükség, mert a napokban rádöbbentünk, hogy az ellenzéki lapok szerkesztői is tele lehetnek egy O1G nevű, új és elmére igen veszélyes hatású tesztoszteronnal, mert bármilyen témáról is értekeznek, a végén mindig csak egy O-betűs szóra tudnak asszociálni.

Az elmórickásodás egyik jeles példájára akadhatunk a HVG, egyébként remek ismeretterjesztő írása végén, amiben azt taglalják éppen, hogy a Science című tudományos szaklapban megjelent kanadai tanulmány szerint a Hold krátereinek vizsgálatával a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint az azt megelőző időszakban…

Nos, kérdezzük, a Nyájas Olvasót, vajon sejtik-e, milyen bakugrással lehet innen egyből egy kis mórickás rendszer-gyalázásra ráfordulni?

Ne sokat töprengjenek, ÍGY:

Ó, azért ez már igazán szánalmasponthu! A Brian életében Pilátus rá is kérdezne: „Szerinted ez humohos?”

Iratkozzon fel hírlevelünkre