Vajna András emlékére

A film alapjául szolgáló regényből számos forgatókönyv és filmterv született, sok, majdnem minden filmsztár, Clint Eastwood, Steve McQueen, Al Pacino részt akart benne venni, de valahogy soha nem jött össze. A legnagyobb rendezők akarták megrendezni. Ez volt a leggyakrabban opcionált forgatókönyv, ami a Warner Brothersnél valaha létezett. Valaki mindig lefoglalta, de soha nem gyártották le a filmet. Mi megkaptuk ezt a filmet és amikor elolvastuk a forgatókönyvet, minket nagyon érdekelt. Egy pár változtatással mi úgy gondoltuk, hogy ez tényleg egy nagyon érdekes film lehet. Össze is jöttünk, és el is adtuk Sylvester Stallone-nak az ötletet, hogy ez a karakter érdekes lehet a számára. (…) Le is szerződtünk, úgy volt, hogy kezdjük a filmet, de az utolsó pillanatban mégis lemondta. Nagyon el voltunk veszve, hogy mit fogunk csinálni ezzel az egésszel, belefektettünk 3-400 ezer dollárt a forgatókönyvbe és nincs főszereplőnk, rendezőnk, nincs semmi. (…) Úgy tudtuk, hogy Stallone azért tette félre a forgatókönyvet, mert a körülötte levő barátai azt kritizálták. Az az ötletünk támadt, hogy felkérjük, hogy ő írja át a forgatókönyvet. Voltak jó ötletei, át is írta a könyvet, a körülötte levő emberek pedig nem tudták már kritizálni, mert így az már az ő forgatókönyve volt. Így visszatért a filmbe, és megcsináltuk a Rambo-t, (…) amelynek a sikere minden képzeletet felülmúlt.

 

Vajna András György 1944. augusztus 1-én született Budapesten. Rá emlékezünk.

Vajnának igencsak kalandos élete volt. 1956-ban mindössze 12 évesen hagyta el az országot, és Bécsen keresztül előbb Kanadába, majd az USA-ba vándorolt, ahol családjával újra találkozhatott. Végül Kaliforniában telepedtek le, „Andy” ott is végezte el a tanulmányait is; később volt fodrász, parókakészítő Hongkongban – és csak ezek után fordult a filmes világ felé. Mozik működtetésével és filmforgalmazással kezdett el foglalkozni, ami gyorsan meghozta számára az áttörést: 1976-ban, libanoni származású barátjával, Mario Kassarral megalapították a Carolco Pictures nevű céget, amely üstökösként tört be a filmes világba és a ’80 évek több meghatározó filmjét ők készítették el.  Nekik köszönhetjük többek közt a Rambo-filmeket, Robert De Niro és Mickey Rourke főszereplésével forgatott Angyalszív című thrillert, illetve a Jákob lajtorjája című remeket is.

Kis szünet után a ’90 években újabb sikerek következtek.

Vajna 1989-ben Mario Kassarra hagyta a Carolcót, ami néhány sikeres film után 1996-ra becsődölt. Ezt követően Cinergi Pictures névvel új céget alapított. Dolgozott a Walt Disney-vel is, és ez alatt a pár év alatt olyan produkciókat  készített el, mint a Die Hard 3, a Terminátor 3, az Air America, a Dredd bíró, az Evita, a Menekülés a győzelembe, a Vörös zsaru, Az emlékmás vagy a Tombstone.

Magyar idők.

Producerként jegyzett első magyar filmje az 1997-ben bemutatott A miniszter félrelép című nagy sikerű vígjáték volt, amelynek 750 ezres nézőszámát mindmáig nem sikerült egyetlen magyar alkotásnak sem túlszárnyalnia. Ráadásul Vajna az Evitát követően is törekedett minél több amerikai produkciót elhozni Magyarországra. Például Eddie Murphy 2002-ben itt forgatta az Én a kém című filmjét, aminek Vajna volt a producere. Következő magyar filmje a 2005-ös A szabadság vihara c. történelmi dráma volt,  ezt követte 2006-ban a szintén ’56-os témájú – máig meghatározó jelentőségű – Szabadság, szerelem c. alkotás.

Korda filmstúdió.

Hogy minél szorosabbra húzza a magyarországi szálakat, 2007-ben Demján Sándorral közösen megnyitotta a Korda filmstúdiót Etyeken. Ennek köszönhetően Magyarország véglegesen felkerült a filmvilág térképére. A 2010-es jobboldali fordulat után egy évvel kinevezték nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Az általa felügyelt Nemzeti Filmalap számára – némi csend után – az átütő sikert a Saul fia hozta meg, ami Cannes-ból elhozta a zsűri nagydíját is, Hollywoodból pedig a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscart.

Bár munkásságát sokan vitatták, kétségtelenül ő volt a legsikeresebb magyar filmproducer. Orbán Viktor miniszterelnök szavaival a Vasárnap.hu szerkesztősége is végső búcsút vesz Andy Vajnától:

„Hasta la vista, Andy! Köszönök mindent, barátom!”

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre