Hogyan legyünk transzszexuálisak? – Gender lecke gyerekeknek az olasz köztévében

Meglehetősen rendhagyó beszélgetést sugárzott egyik csatornáján az olasz közszolgálati televízió. Gyermekműsorukban egy kommunista parlamenti képviselő, az LMBT-aktivista Wengimiro Guadagno magyarázta a transzszexualitás lényegét. Míg melegszervezetek a műsor kezdési időpontja miatt tiltakoztak, mások azt firtatják, egy ilyen beszélgetésnek biztosan helye van-e a közszolgálati médiában.

 

Az olasz köztelevízió hármas csatornája (RAI3) nagy sikerrel sugározza A táblához c. műsorát, amelyben 9-12 éves gyerekek kérdezik-vallatják a műsorba meghívott vendéget, legyen szó színészről, komikusról, rendezőről, politikusról vagy egyéb közszereplőről.

Az adás legutóbbi vendége, Wengimiro Guadagno szereplése azonban heves reakciókat váltott ki országszerte. Guadagno (művésznevén Vladimir Luxuria) ugyanis transznemű aktivista és televíziós személyiség. Sőt, személyében köszönthetjük Európa első megválasztott transzgender parlamenti képviselőjét is. (Érdekesség, hogy Guadagno a Kommunista Újraalapítás Pártjának listájáról szerzett mandátumot.) “Ön fiúként született, most meg nő. Hogyan lehetséges ez?” – hangzott el az egyik – vitathatatlanul jogos – kérdés a műsorban. Luxuria válaszában kifejtette az osztálynak, hogy fiúként nem volt boldog, legbelül mindig is érezte, hogy ő inkább nő; babázni szeretett, édesanyja női parfümjét szagolgatta és valahányszor a tükör előtt állt, érezte, hogy ő más, mint amit lát. Majd rájött, hogy ki kell szabadítani a benne lévő hercegnőt, és egy napon mindenkinek bevallotta, hogy valójában nő. Az LMBT aktivista ezt követően az iskolai zaklatásokról és diszkriminációról tartott előadást; miután kiderült, hogy a fiúkat szereti, ő is sokat szenvedett osztálytársai támadásai miatt.

A megszokottól eltérően az epizód csak a késő esti műsorsávban kapott helyet. A RAI döntése ellen azonban Vladimir és más LMBTQ szervezetek is tiltakoztak. Mások ugyanakkor azt a kérdést tették fel, hogy

miképpen tarthat valaki előadást a nemváltoztatásról a köztelevízió egyik gyermekműsorában.

Forrás: ilgiornale.it

Iratkozzon fel hírlevelünkre