Beidézték a botrányt kavaró orosz háborús film rendezőjét

Kihallgatásra idézték be a rendőrségre Alekszej Kraszovszkijt, egy botrányt kavart háborús film rendezőjét – írta jól értesült forrásra hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség.

Kraszovszkijt a moszkvai rendőrparancsnokság gazdasági, biztonsági és korrupcióellenes osztályára idézték be. Az okot az Interfax informátora nem nevezte meg.

A rendező legutóbbi, Prazdnyik (Ünnep) című filmvígjátéka egyes körökben már a bemutatása előtt botrány kavart. A film cselekménye azt mutatja be, hogyan a készült a szilveszter megünneplésére egy privilegizált család a náci blokád alá vont Leningrádban.

A szentpétervári ügyészség előzetes ellenőrzésre berendelte a film forgatókönyvét és a leforgatott anyagot. Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára, az orosz parlamenti felsőház felszólította a kulturális minisztériumot, hogy ne adja ki vetítési engedélyt.

Kraszovszkij szerint az állami szervek az alkotókkal szemben a nyomásgyakorlás és a megfélemlítés eszközeivel élnek.

A rendező, mivel tartott attól, hogy filmjének vetítését nem engedélyezik,  még január elején megosztotta a YouTube-on alkotását. A film a videomegosztón több órán át elérhetetlenné vált, a szolgáltató ezt utóbb műszaki hibával magyarázta. 

A kultusztárca tavaly, egyebek között kegyeletsértésre hivatkozva, a Sztálin halála című brit-francia szatíra forgalmazását tagadta meg.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre