Tarolt az Európai Filmakadémia gáláján A kedvenc

A 32. Európai Filmdíjakon a legjobb film, komédia, rendező és színésznő díjat is A kedvencnek ítélték oda.

A kedvenc című filmnek ítélték oda a legjobb európai film díját, amelyet Giórgiosz Lánthimosz rendezett. Ez a film nyert a legjobb európai komédia kategóriában is, és két személyes díjazásban is részesült a film: női főszereplője, Olivia Colman lett a legjobb európai színésznő, míg a film görög rendezője nyert a legjobb európai rendező kategóriában. A brit színésznő Anna királynő szerepéért idén az Oscar-díjat és a Golden Globe-díjat is hazavihette. Ezen felül a kedvenc alkotói nyertek operatőr, vágó, jelmeztervező, fodrász-és sminkmester kategóriában is.

A Fájdalom és dicsőség című filmben nyújtott alakításáért idén a legjobb európai színész Antonio Banderas lett.  A filmet négy kategóriában is jelölték, de a spanyol rendező önéletrajzi ihletésű alkotása csak ebbe az egy kategóriában nyert.

 

Fotó: youtube.com

Roman Polanski filmje, a J’accuse (Vádolom) – amely a 19.századi Dreyfus-ügyet dolgozza fel – szintén négy kategóriában kapott jelölést, az alkotóknak ennek ellenére üres kézzel kellett távozniuk. A legjobb európai felfedezett díjat Ladj Ly dokumentarista stílusú filmje, a Les misérables (Nyomorultak) kapta, amely Cannesban a zsűri díját nyerte el.

Céliene Sciamma lett a legjobb európai forgatókönyvíró a Portré a lángoló fiatal lányról című alkotással. A francia forgatókönyvíró és filmrendező kifejezte reményét, hogy a fiatal forgatókönyvírók fellelkesülnek az elismerésen, és ez új ötletekre inspirálja őket.

Paweł Pawlikowski fekete-fehér romantikus filmje, a Hidegháború nyert tavaly a legjobb film, rendező és forgatókönyv kategóriában, idén közönségdíjas lett.

A legjobb európai teljesítmény a világ filmművészetében kategória győztese Juliette Binoche francia színésznő lett.

„Úgy gondolom, a művészet az új megtalálása, a megosztás és egy új világ felfedezése. Szeretnék adni egy jótanácsot a fiatal színésznőknek: Válaszd ki a filmjeidet, vállalj felelősséget a választásodét, mert mi képesek változást hozni” – mondta a színésznő a díjátadón.

Fotó: youtube.com

Az Európai Filmakadémia életműdíját Werner Herzog német filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték oda. „Nincs még egy olyan dolog, mint az európai mozi… Örülök, hogy az európai szolidaritás lehetővé tette a kis országoknak, hogy csodálatos filmeket készítsenek.” – fogalmazott Herzog.

Az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia (EFA) harminckettedik alkalommal osztotta ki az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. A berlini gálán csaknem ezer meghívott vendég vett részt.

Az idei évben 25 kategóriában osztottak díjakat, amelyeknek jelöltjei és győztesei a díj honlapján megtekinthetőek.

Címlapkép: youtube.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre