Világhírű belga rendező érkezik Budapestre

A budapesti Müpa és a bécsi MuTh Színház ad otthont július 2. és 6. között az Armel Operafesztiválnak, amelyen öt produkciót tekinthet meg a közönség. A második napon a világhírű belga rendező előadása érkezik Budapestre, akinek nevét David Bowie kapcsán is ismerhetjük.

Kedden kezdődik az Armel Operafesztivál, amelynek nyitó előadása a Brothers című opera lesz, amelyet a Magyarországon először  fellépő Izlandi Operaház társulata ad elő.

A fesztivál második napján, július 3-án este láthatja a közönség a Müpában az Ivo van Hove által rendezett, Janáček: Egy eltűnt férfi naplóját.

A belga származású van Hove jelenleg a világ egyik legnépszerűbb rendezője, akinek munkáját a modern és az extravagáns szavakkal szokták legtöbbször jellemezni. Nevét már David Bowie kapcsán is hallhattuk, hiszen a világhírű zenész személyesen kérte fel őt, hogy legutolsó művét, a Lazarust színpadra állítsa. Amellett, hogy az amszterdami Nemzeti Színház vezetője, látványos Broadway-darabokat rendez sztárszínészekkel New Yorkban, Londonban és Párizsban is.  Jövőre a West Side Storyt rendezi, amelyet a New York-i Broadway-n mutat be februárban.

Fotó: Jan Verseyweld

A belga rendező öt új áriát íratott a főhősnőnek, és Janáček szerelmi életét is hangsúlyosabban jeleníti meg. A mű ugyanis egy valóságos, ám plátói szerelem élményéből született. A  hatvanhárom éves zeneszerző egy utazás során szeretett bele a nála harminchét évvel fiatalabb, szintén családos Kamila Stösslovába – a darabban levelezésükből is felolvasnak. Janáček huszonkét jelenetből álló dalciklust írt egy szerelmes falusi fiúról, aki beleszeret egy cigány lányba, és mindent felad érte.

Egy eltűnt férfi naplója / Fotó: Jan Verseyweld

Annelies Van Parys, a tehetséges belga művész saját szerzeményeivel gazdagította Janáček művét – finoman és mély tisztelettel. Az előadás olyan témákat ölel fel, mint a szenvedély, a kirekesztés és az identitás.

A fesztivál zárónapján, július 6-án Alföldi Róbert legújabb rendezését mutatják be Budapesten. Egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekművét, a Don Giovannit állította színpadra a rendező. A formabontó előadást Ecuadorban a Cuenca-i  Művészeti Egyetem színháztermében június 19-én mutatták be, a hazai bemutatóra az Armel Opera Festivalon  a Müpában kerül sor.

Egy eltűnt férfi naplója / Fotó: Jan Verseyweld

 

Kiemelt kép: Jan Versweyveld

Iratkozzon fel hírlevelünkre