Legendák méltó utóda volt Karinthy Márton

Karinthy Márton Kossuth-díjas színházigazgató, rendező, író két hónappal 70. születésnapja után hunyt el.

Karinthy Márton 1949. szeptember 1-jén született Budapesten, a Kossuth-díjas magyar író Karinthy Ferenc és Boros Ágnes gyermekeként. Nagyapja a legendás magyar író, Karinthy Frigyes volt és ezzel a családi háttérrel nem csoda, hogy neki is egyenes út vezetett a művészet felé.

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban végezte el a középiskolai tanulmányait, és érettségi után a Színház és Filmművészeti Főiskolára ment. Marton Endre és Kazán István, később Babarczy László osztályába járt, és évfolyamtársai közt ott volt Ascher Tamás, Meczner János és Valló Péter is.

A diploma után először a Békéscsabai Jókai Színházban dolgozott, majd Pécsre szerződött, azt követően pedig a Thália színház és a Népszínház (későbbi Budapesti Kamaraszínház) rendezője lett. A Hököm Színpadot 1982-ben alapította – ami a háború utáni első magánszínház volt,  és amely 1988-ban Karinthy Színház néven az egykori Haladás mozi helyére költözött. Ez a színház a mai napig Buda egyetlen önálló kőszínháza, amelynek Karinthy Márton az alapítástól kezdve igazgatója és állandó rendezője volt.

Budapest, 2018. október 10. Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházi rendező, író, a Karinthy Színház (és ennek elődje, a Hököm Színpad) alapító igazgatója a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Többek között a Büszkeség és balítéletet, az Arzén és levendulát, a Tanút, a Bástyasétány 77-et és a Szellemidézést is ő állította színpadra. Mindezek mellett nem csak színházi, hanem tv filmes rendezésében is jelentős alkotások fűződnek nevéhez: olyan írók műveit rendezte, mint Jókai Mór, Karinthy Ferenc, Karinthy Frigyes és Vámos Miklós.

A Karinthy névhez méltóan ő maga is írt, 2003-ban megjelent könyve, a kétkötetes Ördöggörcs.

Ez a regény önmagáról és a Karinthy család nagy tehetségű tagjairól – önmagáról is –, de elsősorban Karinthy Gáborról, a nagybátyjáról szól. Több, mint 20 évig gyűjtötte az anyagokat ehhez a három generációt felölelő műhöz.

2007 végén A vihar kapuja címmel jelent meg kötete, amely Karinthy rendező osztályának (1968-1973) történetét meséli el. A 2012-es könyvhétre került a boltokba a Magyarnak lenni sorozatban az Okosan kell szeretni magyarságunkat című kötete.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével illették 1997-ben, majd 2003-ban megkapta a Budapestért díjat és 2013-ban pedig színházrendező és írói munkásságának elismeréseként Kossuth-díjat és regionális príma díjat kapott, valamint ekkor választották Újbuda díszpolgárává is.

Karinthy Márton ebben az évadban a Veszélyes forduló című drámát rendezte színházában, Földes Eszter, Bozó Andrea, Fehér Tibor és Szatory Dávid főszereplésével, amelynek bemutatóját november 8-ára tervezték.

A Karinthy Színház közleménye szerint Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy színházat, mely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári szórakoztató, színházat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre