Végeztek az al-Kaida egyik vezetőjével Líbia déli részén

Az AFP hírügynökség jelentése szerint életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik líbiai vezetője egy olyan hadművelet során, amelyet a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) erői hajtottak végre.

Az LNH hivatalos mikroblog-bejegyzésben megerősítette a hírt, miszerint biztonsági erők a fővárostól mintegy 600 kilométerre található Szabha mellett megölték Abdul-Moneim al-Hasznavit, más néven Abu Talha al-Líbit, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetőjét. A támadás során végeztek két másik terroristával is.

Az LNH pénteki bejelentése két nappal az után látott napvilágot, hogy szóvivője, Ahmed al-Miszmár közölte, nagyszabású katonai hadműveletbe kezdenek Líbia déli részén, amelynek a célja a terület megtisztítása az ott bujkáló terroristáktól. Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint az akció másik célja a szubszaharai térségből Líbiába áramló illegális bevándorlás visszaszorítása és az embercsempészetre szakosodott bűnbandák felszámolása.

Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik. Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők. 

Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

(MTI)