Székely Attila: van, amit nem lehet megengedni

Mocskolódás és vállalhatatlan kifejezések helyett érdemi és nívós újságírásra van szükség. Legalábbis azok körében, akik kicsit is adnak magukra.

Egyszerűen elég volt már abból, hogy egyesek azt gondolják: ők bármit megtehetnek – fakadt ki a reposzt.hu-n Székely Attila, utalva a HVG publicistájának Orbán Viktor sajtótájékoztatója után megjelent véleményére. (Hont András ebben többek között „gyáva szar”-nak minősítette a miniszterelnököt.)

Székely szerint az indulat legalpáribb, legprimitívebb válfaja jelent meg a publicisztikában, „pontosan úgy, ahogyan a kocsmában történik néhány feles után”. Fájdalmát – talán mondhatjuk; mindannyiunk fájdalmát – fejezte ki, amikor arról írt, hogy „a gyűlölet mindent felülír, etikát, jó ízlést, gátlásokat”. 

A Reposzt szerzője rámutatott:

„kell, hogy legyen az emberben tartás, önbecsülés, etikai érzék, hogy tudja: bizonyos szint alá nem süllyedhet le. Van, ami belefér, és van, amit nem lehet megengedni,

legalábbis akkor, ha tartja magát valamire egy újság, egy oldal szerkesztője, egy újságíró”. Majd hozzátette: „ilyen és ehhez hasonló mocskolódásokkal csak saját tehetetlenségüket és gyengeségüket árulják el. Ha már végképp nincs üzenet, ha kifogytál az érvekből, ha leszerepeltél, ha legyőztek, rázd az öklöd és anyázz.”

Székely Attila azt javasolja a felelős ellenzéki újságíróknak, ha nem tetszik nekik a kormány politikája, „oszd ki szellemesen, legyél humoros, csípős, támadd ott, ahol a gyenge pontja található, érvelj, járj utána, tárd fel a tényeket – azt mondom, ezt még én is elolvasom. De bizonyos szint alá ne süllyedj, ha tartod magad valamire.”

Nagyon egyetértünk vele.

Írása ide kattintva olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre