Ferenc pápa elítélte az újságírás fő bűnét

Ferenc pápát választották a neves újságírók által 1995-ben alapított rangos olasz „E’ Giornalismo” díj 2023-as kitüntetettjének. A pápa köszönőbeszédében arra kérte a média szakembereit, hogy segítsenek kommunikálni a közelgő szinódusról. Ferenc pápa szombaton elítélte a „dezinformációt” és az álhíreket, amelyek a közvélemény befolyásolása céljából „az újságírás elsődleges bűnét” jelentik.

A dezinformációt az újságírás fő bűnének, hibájának kiáltjuk ki

– jelentette ki a pápa, a vatikáni újságírói díj átadásán tartott audiencián, olasz újságírók jelenlétében.

A félretájékoztatás az újságírás egyik fő bűne. Szám szerint négy: félretájékoztatás, amikor az újságíró nem ad tájékoztatást, vagy félretájékoztat; rágalmazás (néha használják); karaktergyilkosság, amely különbözik a rágalmazástól, de rombol; a negyedik (…), a botrányok iránti szeretet

– mondta az argentin pápa, akit egy vatikáni közlemény idéz. Például aggasztanak azok manipulációi, akik a közvélemény befolyásolása érdekében álhíreket terjesztenek – magyarázta, és a „felelősség robbanásszerű növekedésére” szólított fel „a drámai helyzetben, amelyen Európa megy keresztül, az ukrajnai háború miatt.

Remélem, hogy teret adok a béke hangjainak, azoknak, akik elkötelezettek a konfliktus lezárása mellett, valamint sok más embernek

– hangsúlyozta. A dezinformáció elleni küzdelem érdekében – folytatta – a kommunikációban dolgozóknak a találkozás kultúráját, a párbeszéd kultúráját, a másik és az ő érveinek meghallgatásának kultúráját kell terjeszteniük. Figyelmeztetett a digitális kultúrában rejlő kockázatokra, amely – mint mondta – számtalan új lehetőséget hozott az információ cserére, de azzal a veszéllyel jár, hogy a kommunikációt szlogenekké változtatja.

A valódi kommunikáció – mondta – mindig a tények mindkét oldalról történő közlésén alapul, és aggodalmát fejezte ki „azok manipulációi miatt, akik érdekes módon álhíreket terjesztenek a közvélemény irányítása érdekében”.

A címlapképen Ferenc pápa az ukrajnai háborúról ‘Freedom On Fire: Ukraine’s Fight for Freedom’ címmel készített ukrán-brit-amerikai dokumentumfilm vetítésén Vatikánvárosban 2023. február 24-én.
MTI/EPA/Vatikáni Média

Iratkozzon fel hírlevelünkre