48 perc – Vajon Washington miért nem jelentette ki, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai gátat?

Vajon Washington miért nem jelentette ki, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai gátat – tették fel a kérdést az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás csütörtök esti adásában. A műsor e heti adásában Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Hont András, az Átlátszó újságírója, valamint Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője voltak Lánczi Tamás vendégei.

A műsor első témája a hét legfontosabb eseménye, a Nova Kahovka-i vízerőmű felrobbantása volt. Az oroszok által ellenőrzött Nova Kahovkai gát a robbantás következtében humanitárius katasztrófát is okozott. A háborús felek egymásra mutogatnak, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban szinte rögtön kijelentette, hogy az oroszok felelősek a robbantásért.

Hont András újságíró azt mondta, meg lenne lepődve, ha nem az oroszok lettek volna. Úgy érvelt, még azt is beleszámítva, hogy ettől akadozhat az orosz kézen lévő Krím vízellátása, valószínűleg Moszkva ezzel akarta megakasztani a régóta ígérgetett ukrán ellentámadást. Van egy agresszor, amely úgy is fog eljárni, ahogy az agresszorok el szoktak járni – tette hozzá. Kiszelly Zoltán is azt a verziót tartja valószínűbbnek, amelyet Hont András vázolt fel, de hozzátette, hogy vannak ellenérvek is.

A politológus felidézte: az ukránok is felrobbantották Irpinynél a gátat, amikor a háború elején az oroszok Kijev felé tartottak, ahogy a Kercsi hidat is ők repítették a levegőbe. Azzal, hogy a gát felrobbant és a víz elárasztott körülötte mindent, az oroszoknak most egy ideig egy legalább kilencven mérföldes területet nem kell védeniük.
Kulifai Máté rámutatott: érdekes, hogy az Egyesült Államok nem nevezte meg Oroszországot mint felelőst, az Európai Unióval ellentétben. Hont András ezzel kapcsolatban megjegyezte: Amerika első számú ellensége valójában Kína és nem Oroszország, ezért az ukrajnai háború deeszkalációjában érdekelt.

 

Akár egész Ukrajna energiaellátása veszélybe kerülhet a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után – VIDEÓK

(MTI)

A címlapképen videófelvételről készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. 
MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre