Navracsics Tibor: Az EU keleti és nyugati fele között meg nem értettség van

A nemzeti kulturális sokszínűség, a nemzeti hagyományok bemutatásával kell felépíteni az európai identitást - mondta Navracsics Tibor az ECHO TV Brüsszel-Európa választ című műsorában. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy csak egy alulról fölfelé épülő Európának van jövője.

A napokban több európai politikus is azt vetítette előre, hogy változás lesz az Európai Unióban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy gigantikus változások következnek Európában a májusi európai parlamenti választások után, amelyen megerősödhetnek az euroszkeptikus, nacionalista pártok.

Az olasz belügyminiszter szerint az Unió nincs felkészülve az égető problémák megoldására, és Emmanuel Macron, valamint a brüsszeli elit felelősségét hangsúlyozta az európai válsághelyzet kialakulásában. Matteo Salvini azt mondta: a gyűlölet helyett mi egységet teremtünk Olaszországban. Nem vagyunk másodrendűek senkihez képest, ne Párizs vagy Brüsszel mondja meg, mit tegyenek az olaszok.

A magyar kormány azt reméli, hogy az új összetételű EP ezúttal a magyar érdekeket is figyelembe veszi majd. Orbán Viktor arról beszélt, hogy ez az Európai Parlament egy kifutó kollekció, májusban távoznak, a magyaroknak pedig egy másik Európai Parlamentre, egy másik jövőre van szükségük.

Navracsics Tibor ezen állításokkal kapcsolatban azt mondta, teljesen megalapozottak. Saját helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy speciális, hiszen négy évig látta kívülről, most pedig belülről. Az Európai Unió keleti és nyugati fele között szerinte egy kulturális meg nem értés és meg nem értettség van. Ha a jövőben is szeretnénk egy működésben lévő Európai Uniót, akkor a fiatalokba, a kultúrába és az identitásba kell fektetni, amely segíti egymás megértését.

A ECHO TV Brüsszel-Európa választ című műsorát itt nézhetik meg.

(ECHO TV)

Iratkozzon fel hírlevelünkre